Hallituksen perhevapaauudistuksen valmistelu keskeytetään. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Perhevapaauudistuksen kipukohta oli äidin nykyistä heikompi asema

Kotihoidontuki oli tarkoitus porrastaa 2-vuotiaasta eteenpäin, mutta keskusta kaatoi uudistuksen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo Verkkouutisille, että työmarkkinaosapuolet lähestyivät eilen hallitusta kirjallisesti ja ilmoittivat olevansa valmiita sopimaan perhevapaauudistuksesta yhdessä hallituksen kanssa.

Työmarkkinaosapuolten ehtona oli, että hallitus sitoutuu uudistukseen omalta osaltaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti kuitenkin tänään hallituskumppaneille, että keskustan eduskuntaryhmä kaataa uudistuksen.

Ansiosidonnaiset päivärahat perhevapaiden ajalta maksetaan lähes kokonaan työtulovakuutuksesta, jonka työnantajat ja työntekijät pääosin maksavat. Sen vuoksi työmarkkinajärjestöillä on merkittävä sananvalta perhevapaiden uudistamisessa.

– Työmarkkinajärjestöt halusivat saada uudistusta eteenpäin. Yritimme yhdessä pohtia keinoa, miten voisimme olla avuksi ja samalla lykätä hallituspuolueita eteenpäin, Akavaa perhevapaatyöryhmässä edustanut johtava asiantuntija Lotta Savinko kertoo.

Hänen mielestään eilisessä lähestymisessä ei ollut sinänsä mitään ratkaisevaa, vaan työmarkkinajärjestöt toivat esiin, että ne olisivat valmiita yrittämään vielä sitkeämmin uudistusta.

Isän osuutta kasvatettaisiin äidin kustannuksella

Akavan Lotta Savingon mukaan suuri kipukohta ei ole ollut perhevapaiden tasaaminen, vaan se, että äiti, jonka puoliso ei pidä omaa vapaataan, joutuu nykyistä heikompaan asemaan.

– Uudistushan olisi tapahtunut nimenomaan siten, että isän osuutta olisi kasvatettu äidin osuuden kustannuksella. Pahimmassa tapauksessa äidillä olisi perhevapaakausi päättynyt nykyistä aikaisemmin, Savinko sanoo.

Jos vain isän osuutta kasvatettaisiin eikä äidin osuutta leikattaisi, se vaatisi lisää rahaa.

Kotihoidontuki olisi porrastettu 2-vuotiaasta

Hallituksen sitoutuminen uudistukseen olisi tarkoittanut sitä, että kotihoidontuki olisi muuttunut lastenhoidontueksi, ja se olisi porrastettu 2-vuotiaasta eteenpäin. Kotonaolo olisi kuitenkin mahdollistettu kolmeen vuoteen asti.

Yli 2-vuotiaiden osalta tuki olisi laskenut suunnilleen nykyisen joustavan hoitorahan tasolle. Lisäksi malliin olisi tullut työllistymistä edistäviä toimia, kuten yhteistyö neuvoloiden ja TE-palveluiden kanssa.

Varhaiskasvatukseen hallitus olisi antanut kunnille lisää rahaa.

Uudistus puheenjohtajatrion käsittelyyn

Opetusministeri Grahn-Laasonen sanoo, että kokoomus haluaa toteuttaa perhevapaauudistuksen ja puolueelle sen toteuttaminen olisi ollut tärkeää nyt.

– Vetoan, että trio käsittelisi tämän asian vielä, ja näin varmasti tapahtuukin, Grahn-Laasonen sanoo.

Trio tarkoittaa hallituspuolueiden puheenjohtajia eli pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa (sin.).

Terho ilmoitti tänään Twitterissä, että siniset eivät hakua perhevapaauudistuksen kaatuvaan, vaan neuvottelupöytään pitäisi palata.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt