Mari-Leena Talvitie. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Sanna Marinin iso leka törmäsi seinään”

Kokoomusedustaja vaatii hallitusta tuomaan uusia koronatoimia eduskuntaan.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, eduskunnan hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) vaatii, että hallitus tuo viipymättä eduskuntaan esitykset uusista koronatoimista. Hänen mukaansa lisätoimille on painavat perusteet alueellisesti vaikeista epidemiatilanteesta johtuen.

Talvitie pitää kaatunutta liikkumisrajoitusesitystä epäonnistumisena.

– Hitaasti mutta huolimattomasti valmisteltu liikkumisrajoitusesitys on raskas epäonnistuminen hallitukselta. Pääministeri (Sanna) Marinin (sd.) käyttämä iso leka törmäsi perustuslain vahvuiseen seinään. On syytä ottaa ripeästi käyttöön laajempi valikoima täsmällisiä työkaluja sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi, Talvitie sanoo.

Perustuslakivaliokunnan mukaan teholtaan hallituksen esittämien liikkumisvapauden rajoitusten vahvuisia toimia olisi mahdollisuus toteuttaa huomattavasti kevyemmin rajoituksin ja kielloin.

– Tästä hallitukselle huomautettiin jo etukäteen, mutta ministerit eivät ottaneet kuuleviin korviinsa, Talvitie sanoo.

Hänen mukaansa kokoontumisrajoitukset on kohdistettava tarkemmin haluttuihin kohteisiin, kuten yksityistilaisuuksiin ja oleskeluun kauppakeskuksissa. Tämä on Talvitien mukaan toteutettavissa ilman laajamittaisia liikkumisvapauden rajoituksia.

– Hallituksen on tuotava eduskuntaan esitykset toimenpiteistä, joilla estetään koronan leviämistä tehokkaasti, mutta ei kavenneta mielivaltaisesti ihmisten perusoikeuksia. Hallituksen on kyettävä osoittamaan toimien välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus, Talvitie sanoo.

Kiireellisiksi toimiksi Talvitie listaa tarkkarajaisten kokoontumisrajoituksien lisäksi joukkoliikenteen ja julkisten paikkojen maskipakon sekä rajakontrollin tehostamisen ennakkotestivaatimuksella ja pakkotesteillä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt