X
SULJE MAINOS
Anna-Kaisa Ikonen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Sanna Marinin hallitus teki historiallisen virheen”

Anna-Kaisa Ikosen mukaan maakuntauudistuksen lainsäädännöstä tulisi poistaa ideologiset rajoitteet palvelutuotannon järjestämiseen.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen pitää maakuntauudistuksen hyväksymistä historiallisena virheenä.

Ikosen mukaan uudistus ei paranna hoitoonpääsyä, kasvattaa kustannuksia, keskittää päätöksentekoa, rajaa palvelutuotantoa ja romuttaa kaupunkien investointikyvyn.

– Marinin hallitus teki historiallisen virheen runnoessaan läpi maakuntauudistuksen. Uudistuksen alkuperäinen tavoite oli parantaa hoitoonpääsyä ja hillitä kustannusten kasvua. Tämä uudistus ei vastaa kumpaankaan sen tavoitteista, eikä siten ole mikään uudistus, Ikonen toteaa tiedotteessa.

– Uudistuksen toimeenpanossa on todella suuria riskejä siihen, että saamme koko julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon täysin sekaisin. Reilussa vuodessa tulisi tehdä valtavan kokoisia fuusioita ilman, että se näkyy palvelujen laadussa. Tämä tulee johtamaan henkilöstön äärimmäiseen venymiseen, eikä onnistumisesta silti ole takuuta.

Ikosen mukaan seuraavaksi edessä on valtava korjausurakka, joka tulee aloittaa heti. Ensimmäiseksi lainsäädännöstä tulisi poistaa ideologiset rajoitteet palvelutuotannon järjestämiseen, jotta uusilla hyvinvointialueilla on riittävät välineet laadukkaan palvelutuotannon takaamiseen.

– Soteuudistus ei todellakaan pääty tähän, vaan välttämättömien korjausten valmistelu on aloitettava heti. Hyvinvointialueille pitää antaa riittävät välineet laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen itse parhaaksi katsomallaan tavalla, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan toinen keskeinen korjauskohta on kaupunkien toimintakyky ja investointimahdollisuudet.

– Hallituksen tulee kuunnella kaupunkeja todella herkällä korvalla uudistuksen korjaamisessa. Kaupunkien toimintakyky ja mahdollisuudet investoida tulevaisuuteen tulee säilyttää kaikissa tilanteissa. Rahoitusmallia korjaamalla on varmistettava, että syksyllä aloittavat uudet valtuustot eivät jää postikonttoreiksi, vaan kyky rakentaa kestävää kasvua turvataan kaikissa tilanteissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt