Verkkouutiset

”Sanna Marin tuntee Kummelin tuotannon syvällisesti”

Sijoittajan mielestä pääministerin työllisyysehdotus kuulostaa huumoriohjelman lausahdukselta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Start-up-sijoittaja ja tietokirjailija Kim Väisänen tekee pilaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotuksesta, jonka mukaan hallituksen työllisyystavoitetta tulisi korottaa. Väisänen vertaa Taloustaidon-blogissaan Marinin ehdotusta tunnettuun Kummeli-sketsiin, jossa holtiton pääministeri paljastaa hallituksensa politiikan todellisen sisällön.

– Puoliväliriihessä pääministeri Sanna Marin osoitti kompromissiehdotuksellaan tuntevansa kotikaupunkinsa huumoriryhmä Kummelin tuotannon syvällisesti. Kuin kuvitteellisen pääministeri Jermun erikoisavustaja Pentti ”Pena” Hietanen, Sanna veti viime hetkellä ässän hihassa. Pääministeri Marin ehdotti keskustalle, että vuosikymmenen vuoteen asti ulottuva työllisyystavoite nostetaan 80 000:sta 100 000:een, mutta samalla hankalimmat rakenteelliset työllisyystoimet jätetään tekemättä.

Marin ehdotti viime viikolla osana puoliväliriihen ratkaisupakettiaan, että työllisyystavoite korotetaan sataan tuhanteen, kuten Väisänen tekstissäänkin toteaa. Ehdotusta on arvosteltu siitä, että todelliset toimet työllisyyden parantamiseksi jäävät pieniksi. Samaa mieltä on Väisänenkin.

– Tätä logiikkaa voi verrata vaikka siihen, että kiristää maratonin loppuaikatavoitettaan puoli tuntia, mutta lopettaa samalla harjoittelun.

Väisänen muistuttaa, että talouskasvua syntyy, kun tuottavuus paranee ja tehtyjen työtuntien määrä lisääntyy. Tästä syystä hyvinvointivaltiolle on eduksi, että mahdollisimman moni käy töissä. Hän harmittelee, ettei työmarkkinajärjestöjen työryhmissä ole pystytty sopimaan paikallisen sopimisen lisäämisestä yrityksissä.

– Kolmikantaisen kampaviinerikerhon näytöt ovat asian hoitamisen suhteen vähäiset. Hallitus joutuu nyt itse kantamaan vastuuta keinoista.

Väisänen laskee, että kolmenkymmenen miljardin koronalasku voitaisiin kuitata sillä, että talous kasvaa yhden prosentin enemmän kuin se perusuran mukaan kasvaa. Perusura tarkoittaa tilannetta, jossa muutoksia nykytilanteeseen ei tehdä. Se toisi vuosittain 2,4 miljardia euroa suuremman bruttokansantuotteen.

– Jatkossa siis pitäisi onnistua siinä, missä on surkeasti epäonnistuttu finanssikriisin jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)