Sanna Marin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sanna Marin rokotesuojasta HS:lle: Voi kestää arvioitua kauemmin

Pääministerin mukaan Suomi ei anna ”piiruakaan periksi” Unkarin ja Puolan uhkauksien edessä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Helsingin Sanomille, ettei Euroopan unioni voi odottaa rokotesuojaa.

– Toiveikkaimpienkin arvioiden mukaan kattava rokotesuoja voisi olla todellisuutta ensi kesään mennessä. Todennäköisempää kuitenkin on, että tässä voi kestää vielä kauan. Voi mennä ensi syksyyn ja siitäkin yli. Asiaan liittyy paljon epävarmuutta, Marin sanoo HS:lle.

Marinin mukaan aivan ensimmäinen konkreettinen toimi olisi päättää yhteisistä matkustuskäytännöistä.

– Matkustamisen terveysturvallisuudesta on luontevaa päättää eurooppalaisella tasolla, koska matkustaminen tapahtuu rajojen yli. Siihen tarvitaan ylikansallinen terveysturvallinen ratkaisu, jonka keskiössä on viruksen leviämisen estäminen aktiivisella testaamisella”, hän sanoo.

Toistaiseksi EU-maat ovat yrittäneet taltuttaa koronapandemiaa kansallisilla toimilla ilman kovin merkittäviä yhteisiä linjauksia.

– Pitää saada yhteiset käytännöt testauksista sekä yhdenmittaiset karanteenit. Tarvitsemme myös yhdenmukaisen tavan osoittaa, että testi on otettu tai tulevaisuudessa, että rokote on otettu. Tarvitsemme yhteisen digitaalisen ratkaisun tähän, Marin sanoo HS:lle.

”Suomi ei luovu ratkaisusta”

Tällä hetkellä Euroopan unionissa haetaan ratkaisua siihen, saako EU päätettyä rahoituskehyksestä ja elpymispaketista. Unkari ja Puola ovat vetäneet tukensa EU:n budjetilta ja elpymispaketilta, koska elpymisrahojen jako on sidottu siihen, että maa kunnioittaa oikeusvaltioperiaatteita.

Suomi on sitoutunut tiukasti noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta. Marin korostaa, ettei aio antaa ”piiruakaan periksi” Unkarille ja Puolalle.

– Kaikki Euroopan maat ovat yhdessä sitoutuneet oikeusvaltioperiaatteeseen heinäkuussa. Siitä Suomi ei luovu eikä yhdessä saavutettua neuvotteluratkaisua voi vesittää.

Marin ei ota haastattelussa kantaa, voiko koko rahoituspaketti vielä kaatua Unkarin ja Puolan takia.

– On Unkarin ja Puolan omissa käsissä, millaiset päätökset he osaltaan tekevät. Olen taipuvainen luottamaan, että rahoituspäätökset saadaan vietyä läpi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt