X
SULJE MAINOS
Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (selin). VALTIONEUVOSTON KANSLIA/LAURI HEIKKINEN

Sanna Marin: Maakuntaverosta on sovittu hallituspuolueiden kesken

Pääministerin mukaan muiden tehtävien siirtämisestä maakunnille ei ole päätetty.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan maakuntavero tulee osana hallituksen sote-uudistusta.

– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja, Sanna Marin sanoi Politiikan toimittajat ry:n etätilaisuudesta tänään torstaina.

Marin sanoi luottavansa siihen, että tätä linjaa edistetään ministeriöissä.

– Kyllä tämä asia etenee, mutta olen samaa mieltä Annikan (Saarikko) kanssa siitä, että on myös tärkeää se, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus viedään nyt eduskunnasta läpi ja sitten vaiheittain myös maakuntaverokokonaisuus ratkaistaan, Marin jatkoi.

Hän sanoi sosiaalidemokraattien kannattavan maakuntaveroa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti, että sote-uudistuksessa kannattaa edetä maltilla ja vaiheittain.

– Olemme sitoutuneet siihen, että maakuntaverosta on tehty tällä vaalikaudella ensimmäinen perustavanlaatuinen selvitys, mitä se tarkoittaisi. Samassa yhteydessä hallitus on sopinut, että se ei voi olla kokonaisveroastetta nostava uusi verotuksen taso, Saarikko sanoi samassa tilaisuudessa.

Maakunnille siirtyvät tehtävät osa verotusratkaisua

Saarikon mukaan maakuntavero vaatii kunnon valmistelun. Hän totesi, että maakuntaveroa selvittänyt parlamentaarinen komitea näki ongelmia maakuntaveron säästämisessä pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä pelastustoimeen.

– Maakunnille siirtyvät muut tehtävät ovat aivan oleellinen osa verotusratkaisua ja tästä on myös hallituksessa sovittu, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa maakuntaveron valmisteluun on sitouduttu hallitusohjelman mukaisesti ja valmistelua tehdään. Esimerkiksi parlamentaarisen komitean työ oli osa valmistelua.

– Maakuntaveroa valmistellaan aivan sovitulla tavalla. Sen kylkeen liittyy maakunnille siirtyvät muut tehtävät, joista oli oma erillinen komiteatyöskentelynsä, Saarikko sanoi ja ihmetteli ”kiristynyttä tunnelmaa”, joka aiheen ympärille on syntynyt hallituksessa.

Saarikko täsmensi vielä, että valmistelu viedään kuluvalla vaalikaudella niin pitkälle kuin mahdollista. Viime syksynä hallitus sitoutui verotusta ja rahoitusta koskevan lainsäädännön valmistumiseen hallituskauden aikana sekä sen voimaantuloon viimeistään vuonna 2026.

Muista maakuntien tehtävistä ei päätöksiä

Pääministeri Sanna Marin sanoi, että muista mahdollisesti maakunnille siirrettävistä tehtävistä ei ole päätetty.

– Mitä tulee näihin muihin tehtäviin, niin niitä käsitellään myöhemmin. Eli onko sellaisia muita tehtäviä, jota maakunta voisi hoitaa, mutta näistä ei ole vielä päätöksiä tehty, Marin sanoi.

Hän totesi, että sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuspaketti on nyt eduskunnan käsittelyssä ja verotukseen liittyviä asioita voidaan tuoda myöhemmin päätöksentekoon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt