Sanna Marin. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Sanna Marin: Ilmastolle haitallisille kohteille ruskea luokitus

Sdp:n vt. puheenjohtajan mukaan puolue haluaa luokituksen saastuttajille.

Tampereen yliopistolla järjestettiin kolme viikkoa sitten keskustelutilaisuus Raha ja ilmasto – miten Tampere irtaantuu fossiilisijoituksista. Vihreiden yhdessä Sdp:n, keskustan ja vasemmistoliiton sekä ympäristöjärjestöjen kanssa järjestämässä tilaisuudessa puhuivat puolueiden paikalliset valtuutetut sekä Sitran ja kaupungin edustajat. Tilaisuuden avannut Oras Tynkkynen twiittasi sen videotallenteen maanantaina.

Puhujiin kuului Sdp:n vt. puheenjohtaja Sanna Marin. Hän totesi monen tahon näkökulmasta haasteena olevan sen arviointi, mikä on ilmastollisesti kestävää sijoitustoimintaa ja mikä ei.

– Sdp:n mielestä pitäisi luoda tällainen… Euroopassa tehdään vihreän luokituksen järjestelmää. Että voitaisiin arvioida, miten kestäviä erilaiset sijoituskohteet ovat ilmaston näkökulmasta. Meidän mielestä tätä pitäisi laajentaa niin, että on paitsi vihreä luokitus, niin pitäisi olla myös ruskea luokitus, Sanna Marin kertoi.

Hänen mukaansa näin ”selkeästi hahmotettaisiin, mitkä ovat ilmaston kannalta haitallisia” kohteita.

– Sijoittajat saisivat kokonaiskäsityksen siitä, että kun sijoitetaan johonkin, mitä se käytännössä tarkoittaa. Nyt tällaista tapaa ei ole hirveän helposti saatavissa, eikä tällaisia arvioita kuitenkaan niin kattavasti tehdä, että se olisi ihan hirveän helppoa yksittäiselle toimijalle – tai kaupungille – arvioida niiden omien sijoitusten kestävyyttä, Marin jatkoi.

Asiaan liittyy Sdp-johtajan mukaan merkittäviä taloudellisia riskejä.

– Jos vaikka jotain suunniteltua skenaariota fossiilisten polttoaineiden loppuun polttamisesta ei pystytä tekemään, niin siinä on myös taloudellinen merkittävä riski, Sanna Marin kuvaili.

– Eli meidän mielestä pitäisi luoda, kun nyt ollaan luomassa tällaista vihreän luokituksen järjestelmää, niin siihen rinnalle tällainen kattavampi: vihreät ja ruskeat -luokittelu. Meidän puolue on lähtenyt tämän tyylisestä ajatuksesta.

Hänen mukaansa asiaan tietysti liittyy käytännön haasteita ja ongelmia.

– Monet tahot vastustavat tämän kaltaisen kokonaiskattavan luokitusjärjestelmän tekemistä. Mutta se olisi varmasti se suunta, mihin kannattaisi kuitenkin edetä tai pohtia, miten sitä voitaisiin kehittää, Euroopan tasoisesti.

Marin vastasi yleisökysymykseen, ettei hän ole halukas linjaamaan, että valtion pitäisi säännellä millaisia sijoituksia kunnat saavat tehdä.

– Kyllä se ehkä pitäisi jotain toista kautta tulla. Vaikka tällainen kattavan hyvän luokittelujärjestelmän luominen, josta voi arvioida, miten niitä sijoituksia tehdään.

Sanna Marin lisäsi Sdp:n kannattavan yritysvastuulain luomista Suomeen.

– Siinä voitaisiin määritellä paremmin kaikkien yritysten kaikki alihankintaketjutkin, että ne ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien näkökulmasta vastuulliset. Ja sinne voitaisiin tuoda myös muut kestävän kehityksen kriteerit: ilmastonäkökulma ja ympäristönäkökulma mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt