Verkkouutiset

Sanna Marin ennen vaaleja: Näin helposti rahoittaa 0,7-hoitajamitoituksen

SDP:ssa myös vt. puheenjohtaja kertoi helmikuussa, että rahaa on.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtajan pääministeri Antti Rinteen mukaan luvattua vanhustenhoidon sitovaa 0,7-hoitajamitoitusta ei tulekaan, koska ”ei ole rahaa”.

Jyväskylän Talven suuressa vaalipaneelissa puoluejohtajille 9. helmikuuta 2019 puheet olivat toisenlaisia. Eduskuntavaaleihin oli aikaa kaksi kuukautta. SDP:ta edusti Sanna Marin, joka Antti Rinteen sairasloman vuoksi toimi SDP:n vt. puheenjohtajana. Keskustelu hoitajamitoituksesta kävi tuolloin kuumana.

Sanna Marin totesi paneelissa, että ”me tiedämme mitä meidän pitää tehdä. Ensimmäisenä meidän pitää saada tämä 0,7-hoitajamitoitus lakiin”. Hänen mukaansa tarvittiin kunnille ”paljon enemmän resursseja” ja ”paljon laadun parantamista, mutta se ei onnistu ilman riittävää henkilöstöä”.

Sanna Marin sanoi SDP:n ajaneen 0,7-hoitajamitoitusta vuodesta 2012 ”ja silloin kokoomus sen torppasi eikä vieläkään halua tähän sitoutua”. Hän totesi olevan tärkeää, ettei asiaa kaadeta kuntien harteille.

– Voimme tehdä sellaisia veroratkaisuja, joilla varmistamme resurssit riittäville palveluillle. SDP on esimerkiksi esittänyt, että tukitaan verotuksessa olevia aukkoja, porsaanreikiä. Olemme esittäneet muun muassa lähdeveroa institutionaalisille sijoittajille, vakuutuskuorten verotusta, osinkoverotuksen korjaamista, Sanna Marin sanoi vaalipaneelissa.

– Pelkästään näillä kolmella esityksellä, joilla tukitaan näitä nykyisiä aukkoja, voitaisiin kerätä noin 700 miljoonaa euroa lisää. Eli voitaisiin hoitaa tämä ikäihmisten kysymys, joka on ollut esillä, tämä 0,7, Marin jatkoi.

– Ja voitaisiin hoitaa monta muutakin asiaa. Tukitaan aukkoja verotuksessa, uudistetaan verotusta oikeudenmukaisempaan suuntaan  ja sitten pidetään huolta meille tärkeistä hyvinvointivaltion peruspalveluista, hän lupasi.

”Se tehdään”

Sanna Marin tokaisi paneelissa mukana olleelle kokoomuksen Petteri Orpolle, että ”en tiedä onko Petteri käynyt tutustumassa, mutta olen itse käynyt tutustumassa vanhusten hoivaan ja tehnyt työpäivän tällaisessa ryhmähoidossa, ryhmäkodissa, jossa pitäisi olla helposti hoidettavia ikäihmisiä”.

– Se todellisuus on että jokaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa ihmiset ovat vaikeasti hoidettavia. Muistisairaita, liikuntakyvyttömiä, tarvitsevat apua monenlaisiin asioihin. Meillä ei ole käytännössä ympärivuorokautisessa hoidossa sellaisia ihmisiä, jotka pärjäisivät pienellä mitoituksella.

Petteri Orpo vastasi paneelissa, ettei hän pidä siitä, että tällä asialla politikoidaan. Orpon mukaan hän ei ole osallistunut taksvärkkiin, mutta on jo vuosia ollut tuttu omien läheistensä vanhuspalveluiden kanssa ja sanoi näiden asioiden olevan puolueessaan ”sydämessä tärkeitä”. Petteri Orpo myös huomautti SDP.n olleen vastuussa edellisellä vaalikaudella (2011-15) ja tekemässä päätöksiä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi sairasvuoteellaan Ilta-Sanomien haastattelussa 23. helmikuuta 2019, että ”jos SDP:stä tulee pääministeripuolue ja minusta pääministeri, sellaista ratkaisua ei tule hallitusohjelmaan, että näitä asioita ei korjata. Se saattaa vaatia 350 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta on riittävästi henkilökuntaa sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Mutta se tehdään!”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)