X
SULJE MAINOS
Sanna Marin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sanna Marin: Aivan normaaliin elämään emme hetkeen pääse

Koronapassia ei uskalleta vielä luvata syys-lokakuulle.

Hallitus kokoontui torstaina iltapäivällä Helsingin Säätytalolle käsittelemään koronavirustilannetta.

Niin kutsutusta koronapassista ei vielä ole luvassa päätöksiä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi neuvotteluihin saapuessaan ymmärtää, että hallituksen yhteinen näkemys on kuitenkin, että passia halutaan edistää. Hän ei kuitenkaan lähtenyt lupaamaan, että passi olisi käytössä syys-lokakuussa.

– Sitä on vielä mahdotonta tässä vaiheessa sanoa. Tänään kuulemme valmistelutilanteen ja nämä monet haasteet, joita siihen liittyy – juridisia ja käytännöllisiä.

Marinilta kysyttiin vastausta väitteisiin siitä, että hallitus on ollut kesän toimettomana koronaviruksen deltavariantin levitessä.

– Hallitus on kokoontunut koko kesän ajan viikottain käsittelemään tilannetta. Tietenkin yksittäiset ministerit ovat pitäneet kesälomansa kuten muutkin suomalaiset, mutta hallitus on ollut koko ajan toimintakykyinen, hän vastasi.

Sanna Marinin mukaan koronaviruksen torjunnan hybridistrategiaa ollaan päivittämässä rokotteita painottavaksi.

– Emme halua sulkea yhteiskuntaa samalla tavalla kuin keväällä jouduimme sulkemaan. Haluamme pitää yhteiskunnan auki kaikilta osin. Tietenkin varovaisuutta joudumme edelleen noudattamaan ja aivan normaaliin elämään emme hetkeen pääse.

Marin ei osannut kertoa tarkemmin, koska rajoituksista voitaisiin päästä täysin eroon.

Uusia rajoituksia

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi Säätytalolle saapuessaan kannattavansa koronapassia ja aloittaneensa tällä viikolla ministeriössä ”valmistelun koronapassin käyttöönotosta kulttuurialalla ja kulttuuri- ja urheilutapahtumissa”.

– Itse näen, että kyllä meidän täytyy muuttaa suhtautumistapaamme ja strategiaamme nyt tässä tilanteessa, jossa rokotukset etenevät, Kurvinen sanoi.

– Mielestäni kovien rajoitusten aika on ohi ja meidän pitää päästä koronapassin hyödyntämiseen ja myös pikatestaamiseen, mikä Euroopassa ja maailmalla on jo liikkeellä, hän jatkoi.

Ministerin mukaan ”ketterän, nopean testin ottamalla” pääsisi esimerkiksi festareille, teatteriin tai seuraamaan urheilua.

Sosiaali- ja terveysministeriön aamun koronatilannekatsauksessa kerrottiin, että hallitus on esittämässä tänään 12-15-vuotiaiden rokotusten käynnistämistä ja ravintolarajoitusten tiukentamista.

Nuorten rokotukset mahdollistava asetusmuutos tulisi STM:n antamien tietojen mukaan voimaan jo elokuun 9. päivänä. Aiemmin hallituksesta on arvioitu, että asetus saataisiin voimaan aikaisintaan elokuun puolivälissä.

Anniskelu ravintoloissa päättyisi kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla klo 23 ja ravintolat menisivät kiinni klo 00. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyy klo 22 ja ravintolat menevät kiinni klo 23. Lisäksi myös ulkoterasseille tulisi anniskelupaikkarajoitukset. Leviämisvaiheessa ovat tilannekatsauksen mukaan Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kymenlaakso sekä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt