X
SULJE MAINOS
Jukka Kopra. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Sananvapaus Suomessa on uhattuna”

Kokoomusedustajan mukaan suomettuneisuuden ajan sensuurijärjestelmä näyttää tehneen paluun.

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopran mukaan vallalla oleva kehitys on johtamassa tilanteeseen, jossa tietyistä aiheista voi olla vain yhtä mieltä.

Hän toteaa sananvapauden olevan uhattuna Suomessa.

– Tuntuu, että Suomeen on syntynyt joidenkin tiedostavien piirien eliitti, joka valvoo aktiivisesti erilaisia mielipiteitä ja kertoo mitä tietyistä asioista voi sanoa. Jos joku esittää väärän mielipiteen esimerkiksi maahanmuuttajista tai seksuaalisista vähemmistöistä, voi edessä olla vähintään julkinen tuomio tai jopa tutkintapyyntö. Poliisin on pakko tutkia ja viimeistään valtakunnansyyttäjä toimii, Jukka Kopra kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Kansanedustaja ottaa vertailuun kaksi eri tapausta.

– Kun aktiivisesti politiikassa vaikuttava maahanmuuttaja sanoo, että kaikki tiettyä puoluetta äänestävät ovat rasisteja, ketään ei loukata. Valtakunnansyyttäjää asia ei kiinnosta, eikä tiedostavien kansalaisten joukko herää, Kopra sanoo.

– Juuri julki tullut valtakunnansyyttäjän päätös kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) pamfletista vuodelta 2004 kuvaa tätä kehitystä. Edes uskonnosta, ainakaan kristinuskosta, ei näköjään saa esittää omaa kantaansa. Ei, sillä se saattaa loukata.

Yhden totuuden maa

Jukka Kopra huomauttaa tapon vanhenevan rikoslain mukaan 20 vuodessa. Valtakunnansyyttäjän tulkinnan mukaan mielipide vanhenee vasta silloin, kun kirjoitettua tekstiä ei voi enää lukea.

”Väärä mielipide” voidaan näin ollen rinnastaa murhaan, joka ei vanhene koskaan.

– Suomessa on jälkeenpäin ihmetelty suomettuneisuuden ajan sensuurijärjestelmää. Suomessa vallitsi silloin yksi totuus tietyistä asioista. Jos olit eri mieltä, sait ulkopoliittisesti epäluotettavan leiman. Se leima ei lähtenyt ilman perusteellista katumusta, Jukka Kopra kirjoittaa.

– Tuon ajan en luullut enää koskaan palaavan, mutta ihmeellistä kyllä, sensuuri vaikuttaa olevan täällä taas. Olen huolissani myös tiedotusvälineistä, sillä ne näyttävät hyväksyneen nykyisen kehityksen. Valitettavan usein ne harjoittavat agendajournalismin lisäksi myös itsesensuuria, joko tiedostaen tai tiedostamattaan, Kopra jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt