Sampo Terho. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Siniset ajavat käänteistä tuloveroa

Puolueen ratkaisu työn murrokseen on käänteinen tulovero, jossa sosiaaliturva vähenee palkkatulojen kasvaessa.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan sosiaaliturvan uudistamispaineet ovat Suomessa kovat.

– Sitä maailmaa ei enää ole, jossa töihin mentiin suoraan koulun penkiltä ja töissä oltiin tasaisesti 40 tuntia viikossa 40 vuoden ajan, kunnes eläkepäivien autuus koitti. Voimakas uudistuminen on käynyt välttämättömäksi, Terho arvioi blogissaan.

Terhon mukaan siniset kannattavat käänteistä tuloveroa.

– Sinisen tulevaisuuden ratkaisu työn murrokseen on käänteinen tulovero, jossa sosiaaliturva vähenee palkkatulojen kasvaessa. Sosiaaliturva vähenee palkan noustessa niin, että lisäpalkasta käteen jää aina enemmän rahaa kuin mitä pelkkä sosiaaliturva takaisi. Tulojen kasvaessa saavutetaan palkkatulotaso, jossa sosiaaliturvaa ei enää makseta, vaan ihminen saa normaalisti palkkaa ja maksaa tuloveroja.

Terhon mukaan siniset eivät sen sijaan kannatta perustuloa. Hän viittaa OECD:n tällä viikolla julkaisemaan raporttiin, jossa vertailtiin kaikille maksettavaa perustuloa ja Iso-Britanniassa lanseerattua Universal Credit –tyylistä yleisturvaa. OECD:n vertailussaan käyttämästä perustulomallista ei ole Suomessa juuri keskusteltu, vaikka muunlaisista perustuloista on tehty esityksiä.

– Siniset ovat OECD:n maaraportin kanssa samoilla linjoilla, emme kannata kaikille maksettavaa perustuloa. Se on liian kallis ratkaisu.

– Sinisille käänteisen tuloveron idea on pohja, jolle uusi perusturva rakentuu. Perustukeen yhdistetään asumistuki, peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä osin toimeentulotuki. Perustuki vastaa nykyisiä tukitasoja ja sen päälle on mahdollista saada ansiosidonnaista päivärahaa, joka samalla nykymallisena laajennetaan koskemaan kaikkia palkansaajia riippumatta kassajäsenyyksistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt