IT-alalle kaivattaisi jopa 8 000 työntekijää. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sampo Terho: Heikko IT-osaaminen vaarantaa yhteiskunnan peruspalvelut

Sinisten puheenjohtajan mukaan osaajia kannattaisi rekrytoida läheltä, sillä kaukaa tulevien kouluttaminen vie aikaa.

Sampo Terhon (sin.) mukaan IT-alan osaamispulaa helpotettaisi lisäämällä merkittävästi alan koulutuspaikkoja. Jyväskylän yliopiston selvityksen mukaan IT-alalla olisi tarve jopa 8 000 osaajalle.

Osaamispula IT-alalla vaikuttaa Terhon mukaan suoraan talouskasvuun ja mahdollisuuksiin järjestää yhteiskunnan peruspalveluita.

– Pahimmassa tapauksessa vanhentuneet tai heikosti ylläpidetyt tietojärjestelmät voivat vaarantaa jopa sähkönjakelun tai liikenteen kaltaisia kriittisiä yhteiskunnan osia, kansanedustaja kirjoittaa blogissaan.

Terhon mukaan ”helpointa ja sujuvinta” olisi rekrytoida osaajia suomalaisten tai edes eurooppalaisten parista.

– Maahanmuuttajien tarveharkinta on poistettu IT-alalla, mutta mitä kauempaa uusi työntekijä tulee, sitä pidempään myös perehdyttämiseen ja koulutukseen menee.

Terhon mukaan julkisen sektorin työpaikat jäävät houkuttelevuudessa toiseksi startupeille, jotka saattavat luvata osaajista kilpaillessaan korkean palkan lisäksi etätyömahdollisuuksia, ulkomailla työskentelyn mahdollisuuksia, työpaikkaruokailuja ja muita etuja.

Sinisten puheenjohtaja korostaa, että julkiselle sektorille tarvitaan entistä enemmän myös tietoteknistä osaamista. Terhon mukaan koulutuspaikkoja tuleekin lisätä, jotta osaajia riittää myös julkiselle sektorille.

– Koska näihin julkisalan työpaikkoihin ei välttämättä kohdistu suurta kysyntää, pitää varmistaa, että tarjontaa on riittävästi ja että osaajia riittää myös näihin tarpeisiin, kansanedustaja toteaa.

Terho korostaa, että yliopisto-opiskelijoiden ja asiantuntijoiden osaamisen lisäksi olisi tärkeää, että jokaisella suomalaisella olisi jonkinlainen käsitys tietotekniikasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt