Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho Tammelan torin toritapahtumassa ennen Sinisten ensimmäista puoluekokousta Tampereella lauantaina 16. joulukuuta 2017. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sampo Terho haukkuu euron, mutta ei vaadi eroa siitä

Sinisten puheenjohtaja kertoo blogissaan, miksi politiikassa ”ei saada mitään aikaan”.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho arvostelee blogikirjoituksessaan rahaliitto euroa. Hän sanoo, että euro rajoittaa Suomen vaihtoehtoja ja tuo mukanaan paljon vastuita.

– Valuuttajärjestelmään liittyy paljon taloudellista ohjausta ja omasta valuutasta luopuminen on siirtänyt kansallista päätöksentekoamme kansainväliselle tasolle, Terho toteaa.

Hän ei kuitenkaan esitä, että Suomen tulisi erota eurosta. Hän vaatii ainoastaan sitä, että euro ei ohjaa jäsenmaita liikaa.

– Emme hyväksy eurojärjestelmän nimissä tapahtuvaa jäsenmaiden talouspolitiikan rajoittamista tai verovarojemme siirtämistä toisiin jäsenmaihin.

Muun muassa kansanalaispuolueen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen vaatii Suomea irtaantumaan euroalueesta.

Terhon mukaan EU on yksi syy siihen, että Suomen politiikassa ei ”saada mitään aikaan”. Hänen mukaansa EU tuottaa rajoituksia ja sääntelyä, joihin Suomen on vaikea saada muutoksia.

– Jopa niinkin pienet yksityiskohdat kuin vaikkapa kellojen kesäaikaan siirtäminen voivat olla EU-sääntelyyn kirjattuja, ja siten muodollisesti Suomen hallituksen toimivaltuuksien ulkopuolella.

Terhon mukaan myös Suomen perustuslaki rajoittaa maan hallitusten toimintaa, ja siihen on ”surullisen kuuluisasti törmännyt monikin uudistus”. Hänen mielestään perustuslain tulkintatapaa tulee muuttaa siten, että hallitus voi jo ennen lakiesityksen tekemistä saada selville, täyttääkö esitys perustuslain vaatimukset.

Terhon mukaan päätöksentekoa Suomessa jarruttavat myös työmarkkinoille luovutettu valta ja tiedotusvälineet.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt