X
SULJE MAINOS
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. LEHTIKUVA/THOMAS SAMSON

”Samat yritykset ovat kärsineet pian kaksi vuotta rajoituksista”

Tukitoimille on edelleen tarvetta, katsoo Kaupan liitto.

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamon mukaan hallituksen asettamat laajat suositukset etätyöhön ja kontaktien välttämiseen sekä viimeisimmät rajoitustoimet ravintoloille ja tapahtumille vaikuttavat laajasti myös muun muassa erikoiskaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksiin.

– Samat yritykset ovat kärsineet pian kaksi vuotta koronarajoitusten vaikutuksista tai ulkomaisten matkailijoiden puuttumisesta, Hiilamo muistuttaa.

Hallituksen toimet ja etenkin niistä viestiminen koetaan yrityksissä sekaviksi ja heikosti ennakoitaviksi.

– Esimerkiksi työnantajien on mahdotonta reagoida vähentyneeseen työvoiman tarpeeseen ja peruuttaa työntekijöiden sovittuja työvuoroja lyhyellä varoajalla. Tämä aiheuttaa mittavia kustannuksia samalla, kun myynti laskee pohjalukemiin, Hiilamo konkretisoi.

Tartuntapäivärahakäytäntöihin tarvitaan joustavuutta

Kaupan toimintojen jatkuvuuden varmistamiseksi karanteeni- ja tartuntatautipäivärahapäätösten määräämiseen tarvitaan Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemen mukaan nopeasti uudet käytännöt, sillä suuri määrä henkilöstön sairasteluja ja karanteeneja koettelevat niin kauppiaiden kuin henkilöstön jaksamista.

Nyt vaarana on, että sairaspoissaolon kustannukset jäävät yritysten maksettaviksi. Tilannetta eivät ole helpottaneet pahasti ruuhkautuneet testaustoiminnot ja epäselvät viranomaisohjeet.

– Eilen annettu THL:n ohje karanteenin lyhentämisestä oli toivottu ja hyvä. Nyt tarvitaan pikaisesti myös uudet käytännöt tartuntapäivärahan määräämiseen, Kiviniemi toteaa.

Tartuntatautipäivärahan määräämisoikeutta tulisi laajentaa.

– Luontevaa ja tehokasta olisi ottaa myös tässä työssä työterveyshuolto mukaan, Kiviniemi muistuttaa.

Kustannustukea tarvitaan pikaisesti

Uusimpien kaupan alan liikevaihtotietojen mukaan erityisesti monet erikoiskaupan alat elävät haastavia aikoja. Muotikauppa, kirjakauppa ja kultaseppäala ovat olleet vuoden 2019 tilanteeseen verrattuna selkeimpiä koronakärsijöitä. Myös foodservice-tukkukauppa on kärsinyt ravintolarajoitusten myötä.

Tukitoimille on edelleen tarvetta. Yritysten kustannustuen valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriön ei tule rajata mitään toimialaa tuen ulkopuolelle.

– Myös välillisesti viranomaisten rajoitustoimista kärsivien kaupan alan yritysten tulee olla tukikelpoisia, Hiilamo sanoo.

Kaupan liiton mielestä nopeavaikutteinen keino olisi joustot verojen maksussa. Myös verottajan maksujärjestelyiden helpotukselle on tarvetta, eikä näissä olosuhteissa verottajan perimää seitsemän prosentin viivästyskorkoa voida pitää kohtuullisena.

Kauppa on ennen joulua palauttanut vahvan maskisuosituksen koko maahan. Yritykset voivat vapaasti hyödyntää Kaupan liiton tuottamaa maskiaineistoa omissa myymälöissään. Aineistolla liitto haluaa vahvistaa edelleen koronaviestintää ja tukea yrityksiä erityisesti maskin käyttöön ja turvalliseen asiointiin liittyvässä viestinnässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt