Verkkouutiset

Salakuuntelun paljastajat syytteessä Australiassa

Salaisen palvelun ex-agentti on asetettu syytteeseen Itä-Timoriin kohdistetun salakuuntelun paljastamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuoden syksyllä Australia ja Itä-Timor pääsivät YK:n välittämissä neuvotteluissa sopimukseen pääosin Itä-Timorin alueella sijaitsevan Greater Sunrise merialueen kaasu- ja öljyvarojen hyödyntämisestä.

Vuosia kestäneiden vaikeiden neuvottelujen tuloksena Itä-Timor saa 80 ja Australia 20 prosenttia hyödyntämisestä tulevista, todennäköisesti yli 50 miljardiin euroon nousevista rojalteista .

Australia oli aiemmin pitänyt kiinni Itä-Timorin miehittäjävaltio Indonesian kanssa 1970-luvulla sopimastaan jaosta, jossa Indonesia ja Australia saivat molemmat 50 prosentin osuuden.

Vuonna 2012 Australian mediat paljastivat, että Australian salainen palvelu (ASIS) oli ujuttanut Itä-Timorin hallituksen tilannehuoneen rakentaneeseen rakennusfirmaan agenttejaan, jotka asensivat huoneeseen salakuuntelulaitteet. Niiden avulla saatiin tietoa, jota käyttäen Australian hallitus pystyi vuosien ajan olemaan selvillä Itä-Timorin pyrkimyksistä neuvotteluissa.

Asiasta suivaantunut reilun miljoonan asukkaan Itä-Timorin hallitus haastoi Australian Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen. Vuonna 2014 tuomioistuin antoi välipäätöksen, jossa se määräsi Australian lopettamaan kaikki pyrkimykset häiritä Itä-Timorin ja sen laillisten neuvonantajien luottamuksellisia keskusteluja.

Itä-Timorin vedettyä myöhemmin vaateensa pois Haagista, neuvottelut pääsivät etenemään viime syksynä saavutettuun sopimukseen.

Nyt Australian yleinen syyttäjä on päättänyt asettaa todistaja K-nimellä esiintyvän paljastukset tehneen agentin ja hänen asianajajansa Bernard Collaeryn syytteeseen rikoksista maan tiedustelulainsäädäntöä vastaan.

Todistaja Koon piti aiemmin antaa lausuntonsa myös Haagin tuomioistuimelle, mutta Australia esti hänen matkansa. Eri puolueisiin kuuluvat Australian parlamentin jäsenet vaativat syyttäjää luopumaan syytteistä, koska Australia vakoilullaan itse rikkoi kansainvälisiä sopimusneuvotteluja koskevia säädöksiä ja koska Itä-Timor hyvän tahdon eleenä veti vaateensa pois Haagin tuomioistumesta.

Parlamentaarikkoryhmää edustava Tasmanian sitoutumaton kansanedustaja Andrew Wilkie sanoo syytteiden nostamisen edustavan vain ”pähkähullua ja kostonhimoista politikkaa”. Vastavetona pienen Itä-Timorin laillisiin oikeuksiin suopeasti suhtautuneet kansanedustajat ovat pyytäneet Australian poliisia tutkimaan, syyllistyikö maan hallitus vakoiluoperaation käynnistäessään rikoksiin.

Ryhmään kuuluva senaattori Rex Patrick sanoo, että tiedustelupalvelu ASIS:n vakoiluoperaatio vei huomattavasti muualle voimavaroja, joita oltaisiin tarvittu Australian Indonesian lähetystössä vuonna 2004 tapahtuneen pommi-iskun tutkintaan.

Australian neuvotteluihin kohdistuneen vakoilun pääkohteena pidettiin Itä-Timorin pääneuvottelijana toiminutta entistä Yhdysvaltain diplomaatti Peter Galbraithia.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen ja pidättäytyvänsä syytteiden nostamisesta Australiaa vastaan. Galbraith toivoo Australian hallituksen seuraavan hänen esimerkkiään ja toimivan siten, että yleinen syyttäjä vetäisi syytteensä pois.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)