Mielenosoittajat polttivat Donald Trump -nuken Manilassa ASEAN-huippukokouksen alla marraskuussa 2017. AP PHOTO / LEHTIKUVA / BULLIT MARQUEZ

Salainen palvelu paljasti murhayrityksen Donald Trumpia vastaan

Uhkauksen julkaisijan jäljille päästiin juuri ennen presidentin saapumista Manilaan.

Yhdysvaltain salainen palvelu kertoo estäneensä vakavan vaaratilanteen ASEAN 50 -kokouksen yhteydessä marraskuussa 2017.

Ääri-islamistisen ISIS-järjestön ennen kokousta julkaisemat videot olivat saaneet Filippiinien viranomaiset varuilleen, ja terrorihälytystä oli nostettu korkeimmalle tasolleen. Eräässä videossa jihadisteja kehotettiin iskemään väijyksistä presidentti Donald Trumpia vastaan kokouksen yhteydessä.

Yhdysvaltain salainen palvelu paljasti tapauksesta uusia yksityiskohtia National Geographicin sunnuntaina julkaistussa dokumentissa United States Secret Service: On the Front Line.

Agentit olivat saaneet tietoonsa sosiaalisessa mediassa julkaistun uhkaavan viestin, jota päätettiin tutkia tarkemmin.

– Aion olla Manilassa samaan aikaan kuin Trump. Uhraudun tiimin puolesta, kaverit, Twitter-viestissä todettiin.

Julkaisussa oli myös presidentti John F. Kennedyä ampuneen Lee Harvey Oswaldin kuva.

Käyttäjän ip-osoitteen perusteella selvisi, että henkilö oli parhaillaan vain muutaman kilometrin päästä presidentti Trumpin hotellista Manilassa. Hän myös vaikutti olevan matkalla kohti hotellia.

– On ohjelmistoja, joiden avulla sosiaalisen median materiaalia voidaan käydä läpi huomattavan nopeasti. Tämä auttaa hieman, mutta varsinainen työ pitää edelleen tehdä ihmisvoimin, agentti Gibson kertoo Daily Beast -julkaisulle.

Tilanne oli varsin tukala, sillä presidentin lentokoneen oli määrä laskeutua kaupunkiin vain parinkymmenen minuutin päästä. Salainen palvelu sai selville, että henkilö oli tapaamassa mahdollista yhteistyökumppaniaan hotellin lähellä sijaitsevassa puistossa.

Asiasta ilmoitettiin Filippiinien poliisivoimille, jotka ryntäsivät paikalle monen partion voimin. Epäillyt saatiin kiinni ja uhkaava tilanne ratkaistua.

Manilassa järjestetyt kansainväliset kokoukset ovat aiheuttaneet viranomaisille päänvaivaa myös aiemmin. Marraskuussa 1996 kaupunkiin saapuneen presidentti Bill Clintonin autosaattue jouduttiin ohjaamaan viime hetkellä sivukujalle, kun salainen palvelu sai vihiä al-Qaeda-terroristijärjestön iskusta.

Tieto osoittautui oikeaksi, sillä Osama bin Ladenin johtama järjestö oli sijoittanut pommin presidentin reitin varrella olleen sillan alle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt