X
SULJE MAINOS
Turkmenistanin viranomaiset kiistävät pandemian jylläävän maassa. LEHTIKUVA / AFP Carla Bernhardt

Salainen epidemia: Tämä maa kiistää yhä koronan

Turkmenistanissa ei virallisesti ole yhtäkään koronapotilasta.

Keski-aasialainen Turkmenistan kuuluu samaan sarjaan Pohjois-Korean kanssa, sillä kumpikin maa on kiistänyt koronaviruksen leviävän rajojensa sisäpuolelle. Virallisesti tartuntoja ei Turkmenistanissa ole maan viranomaisten mukaan ollenkaan. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen, ja nyt BBC uutisoi pandemian kolmannen ja ehkä rajuimman aallon koettelevan sulkeutunutta valtiota.

Ulkomailla toimivat uutissivustot ovat löytäneet yli 60 koronan aiheuttamaa kuolemantapausta, mutta Turkmenistanissa media vaikenee tilanteesta. Propagandassa presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow viittaa mielellään maan hyvään terveystilanteeseen.

Freedom House kuvailee Turkmenistania ”sortavaksi autoritaariseksi valtioksi”.

BBC on haastatellut Sayahat Kurbanovia, koronapotilasta jota ei virallisesti pitäisi olla olemassakaan. Kurbanov ei esiinny haastattelussa omalla nimellään. Kurbanovin tekemä koronatesti oli positiivinen, mutta kirjallisia todisteita tästä ei testatuille anneta.

Sairaalat eivät aluksi huolineet vakavasti sairasta Kurbanovia. Sairaalahoitoon lopulta päästyään hän kuuli sairaanhoitajilta tarinoita potilaista, jotka menehtyvät viallisten laitteiden ja hengityskoneiden puutteen takia. Lisäksi sairaala kärsi henkilöstövajeesta, ja jopa siivoja kutsuttiin apuun potilaiden hoitamiseksi.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä kantamaan maskia ”pölyn” vuoksi.

– Pölykö meidät tappaa? He antavat ihmisten kuolla, mutta eivät ikinä myönnä että heillä on korona, Kurbanov sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt