Venäjän presidentti Vladimir Putin BRICS-kokouksessa Kiinan Xiamenissä syyskuussa 2017. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Wu Hong

Salainen asiakirja paljasti Vladimir Putinin USA-aikeet

Venäjällä oli yksityiskohtainen suunnitelma siitä, miten Yhdysvaltojen suhteet nollattaisiin Donald Trumpin hallinnon kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti huhtikuussa diplomaatin Yhdysvaltojen ulkoministeriöön. Siellä venäläinen esitteli Venäjän johdon kunnianhimoisen suunnitelman siitä, miten maiden tulehtuneet suhteet nollattaisiin täysin.

Amerikkalaisen BuzzFeedin hankkimassa salaisessa venäläisasiakirjassa listataan keinoja, joilla Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset yhteistyökanavat voitaisiin palauttaa Syyrian ja Ukrainan kriisejä sekä Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin edeltäneelle tasolle. Toimet oli määrä aloittaa heti.

Huhtikuussa järjestettäisiin tapaaminen kyberturvallisuudesta ja sen jälkeen neuvottelut Afganistanin sodasta, Iranin ydinasesopimuksesta, ”Ukrainan tilanteesta” ja pyrkimyksistä saada Pohjois-Korea luopumaan ydinaseistaan.

Venäläissuunnitelman mukaan CIA:n, FBI:n, Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvoston ja puolustusministeriön edustajat tapaisivat venäläiskollegansa jo ennen presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin ensimmäistä kohtaamista. Kaikki Trumpin edeltäjän Barack Obaman ensimmäisellä kaudella avatut ja sittemmin suljetut sotilaalliset ja diplomaattiset kanavat maiden välillä olisi määrä palauttaa.

– Tämä asiakirja ei ole vähempää kuin tiekartta Yhdysvaltojen ja Venäjän välisten suhteiden täydfelliselle normalisoinnille, arvostetun Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon varapuheenjohtaja Andrew Weiss toteaa.

Venäläissuunnitelmaa ei selvästikään otettu innolla vastaan Yhdysvalloissa. Asiakirjassa ehdotetuista kymmenistä korkean tason tapaamisista on tähän mennessä toteutunut vain joitakin. Washington ja Moskova ovat myös nokitelleet puolin ja toisin. Pakotteita on asetettu, diplomaatteja karkotettu ja edustustojen rakennuksia suljettu. Toistaiseksi toivottua liennytystä ei ole nähtävissä kummaltakaan puolelta.

Asiakirja kertookin ennen kaikkea siitä, millaiset odotukset Vladimir Putinilla oli Yhdysvaltojen uuden hallinnon suhteen.

– Siinä sivuutetaan kaikki, mikä johti suhteiden heikkenemiseen ja teeskennellään, ettei vaaleihin sekaantumista ja Ukrainan kriisiä olisi koskaan tapahtunut, presidentti George W. Bushin aikana Venäjästä vastannut amerikkalainen tiedusteluvirkailija Angela Stent kommentoi.

Stent johtaa Georgetownin yliopiston Euraasian tutkimuksen ohjelmaa. Hänen mukaansa venäläisten toive suhteiden nollaamisesta kertoo maan omasta järjestelmästä.

– Jos Putin haluaa tehdä jotakin, duuma ja puolustusministeriö tottelevat. Yhdysvalloissa monet näistä asioista eivät kuulu Valkoisen talon toimivaltaan, vaikka presidentti olisikin niihin taipuvainen.

Venäjän Yhdysvaltojen suurlähetystö on kieltäytynyt kommentoimasta asiakirjaa. Valkoinen talo ei kiistä asiakirjan aitoutta, mutta kieltäytyy kertomasta, kuka sen toimitti Yhdysvalloille.

Kommentit