Verkkouutiset

SAK:ta syytetään valehtelusta – mainoksessa sairas saa potkut

Keskusjärjestön mukaan lakimuutos tarkoittaisi mielivaltaisia irtisanomisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK on julkaissut kuvassa näkyvän mainoksen, jolla se ottaa kantaa hallituksen esittämään henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen alle 20 työntekijän yrityksissä. Mainosta jaetaan hashtagilla #viimeinenniitti. Siinä vakavasti loukkaantunut työntekijä saapuu kipseissä valittamaan työnantajalle vaarallisesta työkoneesta.

”Ai vaarallinen kone? Asentees on vaarallinen. Ulos”, kuuluu vastaus.

Mainos on herättänyt runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa ja moni asiantuntija ja vaikuttaja on arvostellut sitä ankarasti. Keskustelussa on toistunut fakenews- tai valeuutiset-ilmaus. Mainosta on verrattu jopa  SAK:n vuoden 2007 eduskuntavaalien alla kohua herättäneeseen ”ruokapöytä”-mainokseen, jonka SAK lopulta hyllytti.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi syyttää SAK:ta ykskantaan valehtelusta.

– Onpas surullista tällainen valehtelu SAK:lta. Suunnitellut lakimuutokset ovat asiallisesti todella marginaalisia. Käytännössä ne kirjaavat lakiin jo vallitsevan oikeuskäytännön, jossa yrityksen pieni koko on jo otettu kevyempää laintulkintaa edellyttävänä seikkana, hän tviittaa.

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz toteaa, että esityksessä, jota vielä ei ole, on varmasti haasteita ja pohdittavaa.

– Mutta siinä tilanteessa, kun asiaa lähdetään käsittelemään eduskunta tarvitsee uskottavia asiantuntijoita. Ja tällainen viestintä syö uskottavutta, Anders Adlercreutz jatkaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa yllättyneensä siitä, että SAK on valinnut tietoisen ”fakenews-linjan tähän poliittiseen operaatioon”. Hänen mukaansa näin käy, kun asialliset argumentit loppuvat.

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki muistuttaa SAK:n ja sen liittojen toimivan yrityksiä vastaan, vaikka niiden riita on hallituksen kanssa.

– Toki keinot ovat varmasti vähissä. Aika tylsä juttu. P.S. kohtalaisen ”raaka” kuvitus tässä ”ilmaisussa”. Paikkaansapitämätön, Mauri Kotamäki sanoo.

Yrittäjien lakimies Albert Mäkelä korostaa, ettei hallituksen esitysluonnoksessa anneta mitään mahdollisuutta mielivaltaiseen irtisanomiseen. Sen ymmärtää hänen mukaansa jokainen, joka viitsii lukea esityksen.

– Väärillä väitteillä vastuullista edunvalvontaa?, hän kysyy.

SAK:sta vastataan, että järjestön mielestä ”yksittäisen työntekijän irtisanominen henkilöstä johtuvista syistä ei saa perustua yksilöimättömiin ja epämääräisiin väitteisiin. Hallituksen kaavailuissa näin kuitenkin kävisi eli mielivalta lisääntyisi”.

– Vastustaa saa, mutta se olisi hyvä tehdä kestävin perustein. Tässä on lopulta kyse varsin pienestä muutoksesta (liian pienestä!). Aiheettoman pelon ja harhaanjohtavan tiedon levittäminen ei kuitenkaan ole koskaan hyvästä, Albert Mäkelä vastaa.

Hallituksen esityksen mukaan jatkossa alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijän voisi irtisanoa vähemmästä työvelvoitteen laiminlyönnistä tai rikkomisesta tai epäasiallisesta käyttäytymisestä kuin nyt, jos se vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa tai horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta.

Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena. Työntekijälle pitäisi antaa varoituksella mahdollisuus korjata tilanne.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)