Verkkouutiset

Olaf Scholz. LEHTIKUVA/AFP Tobias Schwarz

”Saksan Venäjä-linja kovenee – empimisen aika on ohi”

Naton ydinpelotteeseen tuleva hallituskoalitio sitoutuu Judy Dempseyn mukaan selvin sanoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime viikolla valmistunut Saksan uusi hallitusohjelma enteilee brittitutkija Judy Dempseyn mukaan loppua maata kuusitoista vuotta johtaneen liittokanslerin Angela Merkelin edustamalle korostetun varovaiselle linjalle.

– Merkelin kauden status quota leimasi Saksan talouden, yhteiskunnan, maahanmuuttoprosessien, digitalisaation ja EU:n toiminnan uudistamisen välttely, Carnegie-ajatushautomossa työskentelevä Dempsey sanoo Strategic Europe -verkkolehdessä.

Nyt sosiaalidemokraatteja edustavan Olaf Scholzin johtama koalitio näyttää olevan 177-sivuisen ohjelmansa perusteella valmis heittämään hyvästit pitkään vaalitulle status quolle. Jos kaikki sujuu piirustusten mukaan, sosiaalidemokraattien, liberaalien ja vihreiden muodostaman kolmen puolueen hallituksen on määrä astua virkaansa jouluun mennessä.

Hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittinen osio sisältää Dempseyn mukaan lukuisia kirjauksia muun muassa asevalvonnasta sekä lyhyen ja keskipitkän kantaman ydinohjusten rajoittamisesta. Tavoitteena on rapautuneen kansainvälisen ydinaseiden rajoitusjärjestelmän elvyttäminen, joka edellyttäisi myös Kiinan houkuttelemista mukaan sitä koskeviin neuvotteluihin.

Erityistä herkkyyttä hallitusneuvotteluissa tiettävästi liittyi Naton ydinaseiden sijoitteluun jäsenmaiden alueille ja puolustusliiton ydinpelotteeseen. Näihin Naton yhteisen puolustuksen keskeisiin kulmakiviin Scholzin johtama koalitio sitoutuu kuitenkin Dempseyn mukaan ohjelmassaan hyvin selväsanaisesti.

Muutoksesta viestii hänen mukaansa osaltaan myös vihreiden Annalena Baerbockin nousu tulevan hallituksen ulkoministeriksi.

– Baerbockilla ei ole harhakuvitelmia Kiinasta, Pekingin Hong Kongiin kohdistamasta sorrosta eikä Venäjän herkeämättömästä painostuksesta kansalaisjärjestöjä ja -aktivisteja kohtaan. Vihreät eivät elättele illuusioita myöskään siitä, miten Venäjä käyttää energiaa geopoliittisena aseena jakaakseen Eurooppaa ja kasvattaakseen sen riippuvuutta venäläisestä kaasusta, hän toteaa.

Myös Saksan ja EU:n viranomaisten hyväksyntää odottavan Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönottoon Baerbockilla puolueineen on edelleen kielteinen kanta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)