Teollisuuden luottamuksen lasku jatkuu Saksassa. LEHTIKUVA / AFP Ronny Hartmann

Saksan teollisuus sukelsi eurokriisiä synkempiin lukemiin

Saksan talous keikkuu taantuman partaalla.

Saksan teollisuuden näkymät ovat jälleen heikentyneet marraskuussa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen on jakanut Twitterissä kuvan (alla) Saksan teollisuuden ennakoivista indikaattoreista.

Euroopan komissio mittaa tilastoissa yritysten tuotanto-odotuksia, tilauskantaa, valmiiden tuotteiden varastoa ja teollisuuden luottamusta. Tilastojen perusteella Saksan teollisuuden tilauskantojen saldoluku laski marraskuussa ensimmäistä kertaa alle vuoden 2012 tason.

– Saksasta tullut hieman huojentaviakin lukuja viime viikkoina. Talous kuitenkin keikkuu taantuman partaalla ja teollisuuden indikaattorit jatkoivat heikentymistään marraskuussa. Tilauskannan saldoluku painui lukemaan -25,8. Eurokriisin aikana oltiin alimmillaan saldoluvussa -24,8, Sami Pakarinen tviittaa.

Tutkimuslaitos ifo arvioi marraskuussa, että teollisuudessa yritysjohtajien mielialat nykytilanteesta heikkenivät marraskuussa huomattavasti. Tilausten kehitys on edelleen pettymys, ja yritykset aikovat vähentää lisää tuotantoaan.

Myös yritysten vientiodotukset ovat heikentyneet. Tunnelmat ovat erityisen matalalla kemianteollisuudessa, missä yritykset odottavat entistä vähemmän tilauksia ulkomailta. Myös auto- ja metalliteollisuus kamppailee heikentyneen viennin kanssa.

Saksan talous sinnittelee kuitenkin joulun odotuksessa, sillä palveluyrityksissä ja kaupan alalla yritysten mielialat ovat parantuneet.

– Teollisuuden luottamus Saksassa painui marraskuussa lukemaan -16,2. Lokakuussa 2012 eli eurokriisin synkimpään aikaan saldoluku oli -16,6. Myös Ruotsissa luottamus heikkeni edelleen, Sami Pakarinen sanoo.

– Ei näytä siltä, että pahin olisi jo Suomen tärkeimmissä kauppakumppaneissa takanapäin.

LUE MYÖS:

Saksan talous sinnittelee joulun odotuksessa (VU 25.11.2019)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt