Ekonomistin mukaan Saksan tilanne vaikuttaa myös Suomeen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Saksan talous syöksyy kohti taantumaa

Talousongelmien taustalla on maailmantalouden epävarmuus.

Saksan talous on matkalla kohti taantumaa, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen arvioi.

Pakarinen viittaa tänään Saksan liittovaltion tilastotoimiston julkaisemiin ennakkotietoihin, joiden mukaan Saksan bruttokansantuote laski edellisestä neljänneksestä 0,1 prosenttia.

Ennakoivien indeksien mukaan on mahdollista, että myös seuraavan neljänneksen luvut kääntyvät negatiiviseksi. Tällöin maan katsottaisiin olevan teknisesti taantumassa.

Saksan talouden kasvu hidastuu. Bkt väheni edellisestä neljänneksestä odotetusti -0,1 prosenttia, vuodentakaisesta kasvua +0,4 prosenttia. Ennakoivien indikaattorien perusteella Saksa voi painua taantumaan vuoden 3. neljänneksellä, Pakarinen toteaa Twitterissä.

Saksasta on kantautunut ikäviä talousuutisia jo pitkin kesää. Saksan teollisuuden lukemat olivat heinäkuisen IHS Markitin ostopäällikköindeksin mukaan alhaisimmillaan seitsemään vuoteen.

Myös saksalainen tutkimuslaitos Ifo arvioi hiljattain, että saksalaisten teollisuusyritysten näkemykset nykytilanteesta heikkenivät heinäkuussa sellaisella vauhdilla, jota on viimeksi nähty vuoden 2009 helmikuussa.

Laskun taustalla vaikuttavat eritisesti maailmankauppaan liittyvät epävarmuustekijät.

– Saksan talous on vientivetoisena vahvasti kytköksissä maailmantalouteen ja siksi Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota heijastuu erityisesti. Ongelmia on myös euroalueella. Jossain vaiheessa korjataan Saksan ensi vuoden ennusteita varmasti alaspäin, Pakarinen toteaa.

Hän muistuttaa, että Saksan talouden hidastuminen ei vielä näy Suomessa kansantalouden tuotannossa, mutta ”ensimerkkejä on jo ilmassa”.

Viimeiset pari vuotta on toki menty kasvuvauhdissa samaa rataa. Meillä kasvu nyt tällä hetkellä vielä kovempaa, koska viime vuonna lava laski. Mutta Saksan perässä mennään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt