Saksan ruokaministeri huolissaan: Porsas uhkaa hävitä ruokalistoilta uskonnollisista syistä

Saksan maatalousministeri vaatii julkisia laitoksia pitämään sianlihan ruokalistoillaan.

Saksan ruoka- ja maatalousministeri Christian Schmidt kehottaa julkisia laitoksia kuten kouluja pitämään porsaan yhä ruokalistoilla. Schmidt kuuluu liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueeseen.

Schmidt toteaa Funken haastattelussa olevansa huolissaan porsaanlihan asemasta. Syyt ovat uskonnollisia. Sekä islam että juutalaisuus kieltävät sianlihan syömisen.

”Odotan, että kasvava monikulttuurisuus johtaa laajempaan tarjontaan eikä pienempään”, Schmidt sanoo Weltin mukaan.

”Kaikilla on oikeus syödä sitä, mitä he haluavat. Kompromissi ei voi olla, että kaikki syövät salaatinlehtiä”, Schmidt toteaa.

CDU on kampanjoinut voimakkaasti sianlihan puolesta. Puolueen parlamenttiryhmän johtaja Daniel Günther kritisoi helmikuun lopulla voimakkaasti monien koulujen, lastentarhojen ja muiden laitosten ruokaloiden päätöstä poistaa porsas listoiltaan uskonnollisista syistä.

“Vähemmistöjen suojeleminen – myös uskonnollisista syistä – ei saa tarkoittaa sitä, että enemmistö äänestetään nurin”, Günther totesi.

Hänen mielestään suvaitsevaisuus tarkoittaa myös ”muiden ruokakulttuurien ja elämäntyylien arvostamista”.

Güntherin mukaan sianlihan syönti kuuluu saksalaiseen kulttuuriin.

”Ketään ei pitäisi pakottaa siihen, mutta emme myöskään halua, että enemmistön on pidättäydyttävä siitä”, Günther totesi Lübecker Nachrichtenin haastattelussa.

Etenkin maanviljelysvoittoisen Schleswig-Holsteinin alueella näkynyt CDU-kampanja sianlihan puolesta on joutunut Saksan sosiaalisessa mediassa pilkan kohteeksi.

Kommentit