Saksan nopean toiminnan joukkoja harjoituksissa Borstelin lentokentällä. LEHTIKUVA / AFP Klaus-Dietmar Gabbert

Saksan puolustusministeri: EU rakentaa armeijaa

Ursula von der Leyenin mukaan Euroopan on kyettävä puolustautumaan.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin mukaan Euroopan unionin yhteisestä armeijasta alkaa tulla totta. Ministeri toteaa Handelsblattin kirjoituksessaan Euroopan ”rakentavan armeijaa”. Hän sanoo viime vuosina tehtyjen uudistusten tuoneen eurooppalaisia armeijoita lähemmäs toisiaan. Von der Leyenin mukaan Saksa edistää yhteistä puolustusta etenkin Ranskan kanssa.

– On otettava huomioon, että Ranska ja Saksa, jotka olivat verivihollisia 70 vuotta sitten, ovat nyt vannoneet avustavansa toisiaan kaikin tavoin aseellisen alueellisen hyökkäyksen sattuessa, Ursula von der Leyen sanoo.

Tämä osoittaa hänen mukaansa Euroopan yhdistävää ja rauhaa säilyttävää voimaa.

– On äärimmäisen tärkeää, että me eurooppalaiset tuemme toisiamme. Kaikki muut mahdit pyrkivät päättäväisesti edistämään omia intressejään ja lisäämään strategista vaikutusvaltaansa ympäri maailmaa, von der Leyen toteaa.

Hänen mukaansa turvallisuuskykyjen lisääminen vaatii huomattavia ja koordinoituja panostuksia moderniin kalustoon. Alkusijoitus johtaa ministerin mukaan myöhemmin hankinta- ja operaatiokulujen laskuun sekä mahdollistaa yhteisiä koulutushankkeita ja kipeästi tarvittuja uudistuksia.

Ursula von der Leyen varoittaa vähentämästä eurooppalaista puolustusyhteistyötä.

– Voimankäyttö on niin perustavanlaatuinen asia jokaiselle Euroopan valtiolle, että se tarvitsee laajimman mahdollisen hyväksynnän. Kansallisten parlamenttien on toimittava tällaisissa kysymyksissä yhdessä kansalaisten kanssa. Euroopan, eikä vain Britannian, trendi on enemmän osallistumista demokratiaan, ei vähemmän.

Puolustusministerin mukaan eurooppalaisten parlamenttien on pidettävä huolta yhteistyön kehittämisestä.

– Olen ehdottanut, että Euroopan parlamenttien yhteiselle komitealle kerrottaisiin kriiseistä, kun ne alkavat muodostua. Tämä voisi keventää päätöksentekoa kansallisella tasolla sekä vahvistaa tukea mahdollisille sotilaallisille toimille.

– Me etenemme. Eurooppa on Brexitistä ja meidän eurooppalaisten keskinäisistä kiistoista huolimatta ainutlaatuinen luomus, joka yhdistää puoli miljardia kansalaista vapauden ja vaurauden nimissä. Tämän yhteisön on kyettävä puolustamaan itseään, Ursula von der Leyen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt