Verkkouutiset

Saksan pattitilanne – Angela Merkel jatkaa virkaatekevänä kanslerina

Saksan hallitusneuvotteluiden kariutuminen ei toistaiseksi merkitse mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan hallitusneuvottelut ovat pattitilanteessa. Toiseksi suurin puolue, sosialidemokraattinen SPD ilmoitti maanantaina iltapäivällä puheenjohtajansa Martin Schulzin suulla, ettei puolue ole edelleenkään valmis hallitusvastuuseen.

SPD:tä edustava liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kehotti iltapäivällä puolueita kantamaan vastuunsa hallituksen muodostamiseksi.

– Odotan valmiutta keskusteluihin, jotka tekevät hallituksen muodostamisen näköpiirissä olevassa ajassa mahdollisiksi.

Virkaatekevä CDU:ta edustava liittokansleri Angela Merkel ei vaikuttanut hallituskeskusteluiden kariuduttua erityisen yllättyneeltä.

– Tämä on vähintäänkin päivä, joka antaa aihetta perusteelliselle miettimiselle, miten Saksassa mennään eteenpäin. Minä liittokanslerina, virkaatekevänä liittokanslerina teen kaikkeni, että tätä maata johdetaan myös näiden vaikeiden viikkojen yli hyvin, Angela Merkel totesi hallitusneuvotteluiden kariutumisesta.

Vaikeat ja pitkät hallitusneuvottelut ovat tulleet tavaksi Euroopassa. Alankomaissa hallituksen muodostaminen kesti vaalien jälkeen seitsemän kuukautta. Myös Belgiassa on totuttu pitkiin hallituksettomiin kausiin. Angela Merkel voi hyvinkin jatkaa virkaatekevänä liittokanslerina toimitusministeristön johdossa ensi vuoden puolelle.

Ranska sotkeutuu hallitusneuvotteluihin

Saksan syyskuisten liittopäivävaalien jälkeen oli tiedossa, että hallitusneuvotteluista tulee pitkät. Liberaalin FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner viestitti jo vaali-iltana, että puolue kyllä osallistuu hallitusneuvotteluihin, mutta ei ole valmis hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Lindner oli vaali-iltana tuohtunut SPD:n Schulzille siitä, että SPD ei suostu edes osallistumaan keskusteluihin. Tämä asetelma nimittäin heikensi FDP:n neuvotteluasemaa.

Hallitustunnusteluiden aikana FDP tuskaili useampaan otteeseen omien tavoitteidensa kanssa. Sen sijaan vihreät viestitti koko ajan valmiuttaan kompomisseihin. Jopa tiukan maahanmuuttopolitiikan vaatijana tunnetuksi tullut baijerilaisen CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer totesi, että jopa maahanmuuttopolitiikasta hallituksessa olisi löytynyt yhteinen linja.

FDP:llä on edelleen muistissa putoaminen liittopäiviltä vuoden 2012 vaaleissa. Tuolloin ongelmaksi muodostui se, että aiemmassa Merkelin johtamassa hallituksessa FDP:stä tuli Saksan eurolinjan takuupuolue, vaikka se ei vastannut puolueen linjaa. Nyt puolue halusi pitää kiinni siitä, että keskeisissä talous- ja europolitiikan kysymyksissä se ei jousta linjastaan.

Samaan aikaan Saksan hallitustunnusteluiden kanssa Saksa ja Ranska ovat käyneet myös neuvotteluita Euroopan unionin kehittämisestä. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kävi vastikään maan presidentin Emmanuel Macronin pyynnöstä Saksassa tapaamassa eri puolueiden johtajia. Toisen maan ministerin osallistuminen hallitusneuvotteluihin on hyvin poikkeuksellista.

EU-kysymykset olivat yksi ratkaisemattomista asioista neuvotteluissa. Toinen hankala kysymys oli maahanmuutto. Neuvotteluiden kariutumisen jälkeen kysymys on siitä, onko mitään parempia vaihtoehtoja yhdellekään puolueelle tarjolla.

Paluu neuvottelupöytään

SPD sanoo olevansa valmis uusintavaaleihin, samoin liberaalit, vihreät, vasemmistopuolue Die Linke ja nationalistipuolue AfD. Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan uusintavaaleissa ei olisi luvassa isompaa kannatusta kuitenkaan yhdellekään puolueelle. Vaalien jälkeen palattaisiin siis todennäköisesti samaan pisteeseen kuin edellisten vaalien jälkeen.

Toinen esillä ollut vaihtoehto on CDU/CSU:n vähemmistöhallitus. Se joutuisi hakemaan tukensa jatkuvasti oppositiosta. Eurooppa-asioissa tukea löytyisi SPD:stä. Kyseessä olisi käytännössä suuren koalition jatko, mutta ainoastaan ilman SPD:n ministeripaikkoja. Tässäkin tapauksessa SPD:n olisi pohdittava uudelleen asennoitumistaan hallitustyöskentelyyn osallistumisessa.

Merkel yritti alun perinkin maanitella SPD:tä takaisin neuvottelupöytään heti vaalien jälkeen, mutta SPD:n Schulz teki selväksi, että hän ei siihen leikkiin lähde.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa presidentti Steinmeier käy rauhassa eri puolueiden kanssa keskustelut ja selvittää, onko mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluita. Jossain vaiheessa samat puolueet joutuvat joka tapauksessa neuvottelemaan aivan samoista asioista kuin ne ovat nyt hallitustunnusteluissa neuvotelleet.

Suurista asioista CDU/CSU:lla, vihreillä ja FDP:llä on kompromissiesitykset jo pöydällä. Puolueilla on hyvin aikaa tarkastella tilannetta uudelleen ja palata neuvottelupöytään. Myös SPD:llä on joulukuun puoluekokouksessa mahdollisuus miettiä uudelleen suhtautumistaan hallitukseen osallistumiselle.

Liittokanslerin nimeämiselle ei nimittäin ole olemassa mitään aikataulua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)