Christian Lindner. AFP/Lehtikuva/dpa/Federico Gambarini

Saksan liberaalien johtaja varoittaa CDU:ta punavihreistä

Christian Lindner haaveilee CDU:n, vihreiden ja FDP:n hallituskoalitiosta.

Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet ilmoittautui Saksan kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajakisaan tiistaina.

Hän sai heti keskiviikkona tulitukea puolueen ulkopuolelta, kun liberaalin FDP-puolueen puheenjohtaja Christian Lindner listasi Laschetin etuja puheenjohtajakisassa. Lindner myös varoitti Laschetin kahdesta haastajasta, joiden johdolla CDU voi menettää vallan punavihreille, kertoo Der Spiegel.

– Hän (Laschet) ei kuulu yhteenkään CDU:n siipeen ja voi yhdessä Jens Spahnin kanssa kerätä koko puolueen taakseen, Christian Lindner sanoo.

Terveysministeri Jens Spahn ilmoitti tiistaina luopuvansa kisasta ja tukevansa Laschetia. Laschet aikoo voittaessaan ehdottaa Spahnia puolueen varapuheenjohtajaksi. Laschet haluaa tavoitella äänestäjiä poliittisesta keskustasta.

Arvokonservatiivien ja markkinaliberaalien tukema Friedrich Merz ilmoittautui tiistaina kisaan. Kolmas ehdokas on jo aiemmin ehdokkuudestaan ilmoittanut Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen.

CDU järjestää ylimääräisen puoluekokouksen 25. huhtikuuta ja valitsee uuden puheenjohtajan, josta tulee myös kansleriehdokas. Liittokansleri Angela Merkelin on tarkoitus jättää paikkansa syksyn 2021 vaalien jälkeen.

CDU:n heikko vaalitulos Hampurin osavaltiovaaleissa sai johtavat CDU-poliitikot vaatimaan nopeaa kurssin kääntämistä ja ratkaisua kansleriehdokkaan valintaan. Sekä CDU että hallituskumppani SPD ovat menettäneet viime aikoina kannatustaan.

Angela Merkelin seuraajaksi kaavailtu Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti kaksi viikkoa sitten luopuvansa sekä CDU:n puheenjohtajuudesta että liittokansleriehdokkuudesta Thüuringenin pääministerivaalista alkaneen myräkän jälkeen.

Vaarana vasemmiston ja vihreiden hallitus

Christian Lindnerin mukaan CDU, vihreät ja FDP voisivat muodostaa hallituskoalition, jota Laschet johtaisi liittokanslerina.

– Uskon Armin Laschetin kykenevän toimimaan Jamaika-koalition kanslerina. Ensinnäkin hän ylläpitää yhteyksiä FDP:een ja vihreisiin yhtäläisesti – toisin kuin Angela Merkel, joka mielisteli yksipuolisesti vihreitä, Lindner toteaa.

– Toiseksi Laschet on tullut osavaltion pääministerinä tunnetuksi siitä, että hän antaa jokaiselle puolueelle tilaa menestyä.

Syksyn 2017 liittopäivien jälkeen käytiin hallitustunnusteluita CDU/CSU:n, FDP:n ja vihreiden kesken. FDP kuitenkin marssi ulos tunnusteluista, jotka kaatuivat erimielisyyksiin ilmasto- ja pakolaispolitiikasta.

Lindnerin mukaan Laschet pyrkii vahvistamaan CDU:n keskustaa. Hän suhtautuu epäileväisesti Laschetin kilpailijoihin sijoittaen Friedrich Merzin puolueen oikealle laidalle ja Norbert Röttgenin vasemmalle laidalle.

– Merz puhuu paljon kilpailusta oikeistopopulistisen AfD:n (Vaihtoehto Saksalle) kanssa. Tämä voi kuitenkin ajaa entiset Merkeliä äänestäneet vihreiden leiriin. Lopputuloksena on SPD:n, vasemmistopuolue Die Linken ja vihreiden muodostama koalitio.

– Ne, jotka haaveilevat pelkästään CDU:n ja vihreiden koalitiosta, kuten Röttgen, löytävät edestään lopulta samalla tavalla vasemmistopuolueiden ja vihreiden hallituksen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt