Angela Merkel puhuu liittopäivillä. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

Saksan demarit närkästyivät – ”koronarajoitukset voidaan kumota”

SPD vaatii parlamentaarisempia toimintatapoja.

Saksan demarit eivät ole tyytyväisiä uudestaan käyttöön otetuista tiukoista koronarajoituksista, joista päätettiin ilman osavaltioparlamentteja, kertoo Der Spiegel.

SPD varoittaa nyt, että tuomioistuimet voivat kumota rajoitukset.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja osavaltioiden pääministerit päättivät keskiviikkona hätäsulusta pahenevan koronatilanteen vuoksi.

– Keskiviikkona tehdyt päätökset ovat merkittäviä perusoikeuksien loukkauksia, sanoo demareiden oikeudellisista kysymyksistä vastaava liittopäiväedustaja Johannes Fechner.

– Voin vain kehottaa, että tämänkaltaisia toimenpiteitä varten esitellään kiireellisesti asianmukaisia lakeja liittovaltion ja osavaltioiden tasolla. Muuten tuomioistuimet voivat kumota uudet päätökset.

Äskettäin menehtynyt Saksan liittopäivien varapresidentti Thomas Oppermann (SPD) vaati jo muutama viikko sitten parlamentaarisempia toimintatapoja. Myös oppositio ja hallituskumppani CDU/CSU:n eduskuntaryhmän tietyt osat kannattavat tätä.

Fechner on laatinut eduskuntaryhmän johdon kanssa kannanoton.

– Vaatimus selkeämmistä ja yhdenmukaisemmista säännöistä sekä liittopäivien voimakkaammasta osallistumisesta on oikeutetusti voimistunut. Jotta valmius lisärajoitusten soveltamiselle seuraavien kuukausien aikana säilyy, suojatoimenpiteiden pitää olla ymmärrettäviä, vakuuttavia ja sopusuhtaisia, paperissa todetaan.

– Viime aikoina hallintotuomioistuimet ovat yhä useammin kumonneet yksittäisiä koronatoimenpiteitä, koska niitä ei ole perusteltu ymmärrettävällä tavalla.

Saksan koronatilanne on pahentunut. Uusien rajoitusten mukaisesti ravintolat, kuntosalit ja teatterit suljetaan ensi maanantaista alkaen. Sulku kestää kuukauden. Poikkeuksena ovat koulut, päiväkodit ja tietyt yritykset sekä kaupat.

Kodin ulkopuolella on sallittua tavata vain yhden toisen talouden jäseniä niin, ettei yhteishenkilömäärä ylitä kymmentä. Kaikkea tarpeetonta liikkumista sekä kontakteja tulee välttää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt