SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles. LEHTIKUVA / AFP PHOTO John Macdougall

Saksan demarit: Näin ei voida jatkaa

SPD:n puoluejohto ei kuitenkaan halua puolueen lähtevän suuresta koalitiosta.

Saksan demareiden varapuheenjohtaja Ralf Stegner kyseenalaistaa CDU/CSU:n ja SPD:n muodostaman suuren koalition jatkon, kertoo Der Spiegel.

– Jos hallituksen imago ei muutu selvästi ja pian, koalitio ei kestä. Viime kuukausien katastrofaalinen kehitys ja Baijerin osavaltiovaalien tulos osoittavat, että näin ei voida enää jatkaa, Stegner sanoo.

– Meidän on keskusteltava vakavasti hallituksen sisäisestä tilanteesta, Stegner toteaa.

Tuoreimpien kannatusmittausten mukaan hallituspuolueiden kannatus on kaikkien aikojen aallonpohjassa. Hallituksen yhteiskannatus on nyt vain 39 prosenttia.

Hallituspuolueiden kerrotaan olevan syöksykierteessä, joka alkoi viime kesän hallituskriisistä. CDU:n ja sisarpuolue CSU:n välit ovat tulehtuneet. CSU on kritisoinut voimakkaasti Merkelin johtaman CDU:n pakolaispolitiikkaa.

Myös SPD:n rivit ovat olleet sekaisin siitä lähtien, kun puoluejohto päätti lähteä mukaan suureen koalitioon CDU/CSU:n kanssa. Osa demareista vastusti tätä, mutta puoluejohto runnoi päätöksen läpi. Paine irtaantua mahdollisimman pian hallituskoalitiosta kasvoi entisestään Baijerin vaalitappion vuoksi.

SPD:n toinen varapuheenjohtaja Malu Dreyer on Stegnerin kanssa samoilla linjoilla. Dreyer haluaa hallituksen sisäisten riitojen loppuvan.

Demareiden puoluejohto ei kuitenkaan halua puolueen lähtevän suuresta koalitiosta.

– Me olemme yksimielisiä siitä, että näin ei voida enää jatkaa. Emme halua olla osa suurta koalitiota, jossa CDU ja sen sisarpuolue CSU riitelevät keskenään, Dreyer sanoo.

Mielipidemittaukset eivät lupaa hyvää CDU:lle ja SPD:lle ensi sunnuntaina järjestettävissä Hessenin osavaltiovaaleissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt