Virustestausta Saksassa. LEHTIKUVA / AFP Christof Stache

Saksassa varoitetaan: Yhteiskuntaa ei saa avata joulun jälkeen

Kristillisdemokraattien ryhmyri haluaa pysäyttää viruksen leviämisen johdonmukaisilla toimenpiteillä.

Saksan CDU/CSU:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ralph Brinkhaus varoittaa koronarajoitusten höllentämisestä joulun jälkeen.

– Meidän ei todellakaan pidä avata uudestaan koko yhteiskuntaa uutenavuotena. Se aiheuttaisi mahdollisesti paljon takapakkia koronatilanteelle, Brinkhaus sanoo Der Spiegelille.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministerien kerrotaan haluavan ylläpitää tiukkoja rajoituksia jouluun asti ja höllentää niitä aaton jälkeisinä pyhinä. Merkel on tosin halunnut tiukentaa koronalinjaa aikaisemmin.

Saksassa otettiin marraskuussa käyttöön sulkutoimet, joiden avulla pyritään välttämään sairaaloiden ylikuormitus.

Ravintolat ja kaikki muut vapaa-ajan viettopaikat sekä monet palvelut ovat suljettuina. Maskipakko on ollut huhtikuun lopulta asti voimassa, ja se koskee osittain myös pienimpiä koululaisia. Koulut ja päiväkodit ovat toistaiseksi auki.

– Me tarvitsemme kestäviä toimenpiteitä, jotta viruksen leviäminen voidaan pysäyttää pysyvästi. Emme voi jatkaa sulku- ja rajoitustoimia ja niihin liittyvää rahoitusta loputtomiin, Brinkhaus sanoo.

Hän korostaa, että koronan aiheuttamaa iskua pehmennetään liittovaltion varoilla, vaikka osavaltiot päättävät olennaisilta osin koronan vastaisista toimista.

– Jos julkista elämää joudutaan edelleen rajoittamaan tammi- ja helmikuussa tartuntatilanteen vuoksi, osavaltioiden pitää osallistua miljardeja euroja maksaviin avustus- ja tukitoimiin.

– Liittovaltio ei voi maksaa kaikkea keskipitkällä aikavälillä. Myös siksi on tärkeää sopia johdonmukaisista toimenpiteistä, jotka auttavat meitä pitkällä aikavälillä.

Saksassa keskustellaan uusista, erityisesti kouluihin kohdistuvista kiristyksistä.

– Se on oikein, että koulut ja päiväkodit pysyvät auki niin pitkään kuin mahdollista. Mutta meidän pitää varmistaa, että koulubussit eivät ole täynnä ja kokeilla ainakin osittain virtuaalista opetusta ja luokkien jakamista vuorotteluun. Lisäksi tarvitaan järkeviä keinoja tuuletuksen parantamiseksi, Brinkhaus sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt