Norbert Röttgen, Friedrich Merz ja Armin Laschet. LEHTIKUVA / AFP

Saksan CDU valitsee uuden puheenjohtajan – ”kauaskantoisia seurauksia”

Ehdokkaat ovat Friedrich Merz, Armin Laschet ja  Norbert Röttgen.

Saksan kristillisdemokraattinen CDU valitsee lauantaina puolueelle uuden puheenjohtajan etäpuoluekokouksessa, joka alkaa jo tänään perjantaina. Valinnan tekevät kokousedustajat.

Väistyvän puheenjohtajan Annegret Kramp-Karrenbauerin tilalle on ehdolla kolme henkilöä: liikemies ja miljonääri Friedrich Merz, Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet ja liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen.

Merz on CDU:n oikeistosiiven suosikki puheenjohtajaksi. Merziä voidaan luonnehtia markkinaliberaaliksi ja arvokonservatiiviksi. Hän ajaa liberaalia talouspolitiikkaa ja tiukkaa maahanmuuttolinjaa.

Laschet sijoittuu lähemmäksi  liittokansleri Angela Merkelin poliittista keskitietä, ja hänen on arveltu voivan turvata puolueen keskustassa olevan suuren äänestäjäjoukon.

Röttgenillä ei ole ollut CDU:ssa vahvoja taustatukijoita, ja hänen viimevuotinen ilmoittautumisensa puheenjohtajakisaan tuli hieman yllättäen. Hänen ulkopoliittisen osaamisensa on kuitenkin saanut arvostusta.

Tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan Merz on ollut suosituin ehdokas. Erot ehdokkaiden välillä ovat kuitenkin viime aikoina kaventuneet. Asiantuntijat ovat arvioineet äänestyksen muodostuvan tiukaksi.

Uusi puheenjohtaja on etulyöntiasemassa, kun CDU ja sen baijerilaisen sisarpuolue CSU valitsevat yhteisen liittokansleriehdokkaan. CSU:n johtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder on kuitenkin tällä hetkellä suosituin henkilö Merkelin seuraajaksi. Merkel jättää politiikan toimittuaan 16 vuotta liittokanslerina.

Kannatusmittausten mukaan CDU/CSU on tällä hetkellä selvästi suurin puolue Saksassa. Saksassa järjestetään syyskuussa liittopäivävaalit. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että myös seuraava hallitus muodostetaan CDU/CSU:n johdolla.

Saksan uuden liittokanslerin valinnalla tulee olemaan suuria vaikutuksia kaikkialla EU:ssa, kertoo Financial Times (FT).

Merkel on ansainnut maineen EU:n kokeneimpana kriisinselvittelijänä. Häntä arvostetaan kyvystään ratkaista konflikteja, löytää kompromisseja ja toimia välittäjänä vastakkaisten leirien välillä.

FT:n mukaan uusi liittokansleri merkitsee uutta tyyliä saksalaiseen johtajuuteen Euroopassa.

– Tapa, jolla Saksa kantaa vastuunsa EU:ssa, muuttuu, ja sillä on kauaskantoisia seurauksia, sanoo Berliinin Humboldt-yliopiston politiikan tutkija Herfried Münkler.

– Rooli rehellisenä välittäjänä tulee tiensä päähän.

Münklerin mukaan muutos on merkittävin, jos Merz nousee liittokansleriksi.

– Se olisi erilainen tyyli, paljon karkeampi ja dominoivampi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt