Verkkouutiset

SAK:n pääekonomisti: Alv-alennus liian iso ja liian myöhään

Ilkka Kaukorannan mielestä pienempi alv-alennus ravintoloille olisi perusteltua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) esitystä alv-kantojen tilapäisestä alennuksesta oikeansuuntaisena, mutta hänen mielestään esitys on liian iso, ja se tulee liian myöhään.

– Myös SAK on esittänyt ravintola-alan arvonlisäveron tilapäistä alennusta, mutta EK:n esitys on turhan iso ja kohdentumiseltaan laaja, SAK:n Ilkka Kaukoranta kirjoittaa Twitterissä.

EK esitti kymmenen prosentin alv-kannan alentamista viiteen prosenttiin sekä ravintoloiden alv:n laskua 14 prosentista viiteen prosenttiin vuoden 2021 ajaksi.

Tilapäinen alv-alennus kohdistuisi monille koronasta kärsineille aloille, kuten ravintola- ja ateriapalveluihin, henkilökuljetuksiin, majoituspalveluihin, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksuihin, kirjoihin ja lehtiin, liikuntapalveluihin sekä lääkkeisiin.

SAK:n pääekonomistin mukaan ravintoloiden arvonlisäveron alentaminen kymmeneen prosenttiin viiden sijaan olisi perusteltu täsmätoimi, mutta EK:n esittämä alennus olisi paljon suurempi ja kohdistuisi useisiin muihinkin toimialoihin.

– Tilapäisen fiskaalisen vaikutuksen lisäksi hinnat nousisivat pysyvästi, Kaukoranta näkee.

”Ei poliittista realismia”

EK:n johtaja, pääekonomisti Penna Urrila toteaa Twitterissä, että Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ovat tutkineet alv:n välittymistä hintoihin.

– On hyvä, jos yritykset pystyisivät kehittämään uutta kasvua ja liiketoimintaa alv:n laskun myötä. Jos tämä ei ole mahdollista, toimi parantaisi kriisissä olevaa kannattavuutta ja vertautuisi esimerkiksi kustannustukeen, Urrila kirjoittaa Twitterissä.

Kaukoranta vastaa, että tutkimusten mukaan katteiden ja hintojen nousu jää osin pysyväksi.

– Eli ei suoraan rinnastu tilapäiseen kustannustukeen. Siksi alv-veivausten suhteen syytä olla pidättyväinen, Kaukoranta perustelee.

EK arvioi esittämiensä alv-toimien kustannusvaikutukseksi noin 750 miljoonaa euroa.

– Budjettiriihi oli kolme viikkoa sitten. Ei nyt ole poliittista realismia vaatia 750 miljoonan euron veronkevennyksiä. Esitys on osin kannatettava, mutta nyt on vähän myöhäistä esittää budjettitavoitteita, Kaukoranta toteaa.

LUE MYÖS:

EK:n ekonomisti: Koronakriisiä voidaan hoitaa veroja laskemalla

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)