X
SULJE MAINOS
Jarkko Eloranta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

SAK:n Jarkko Eloranta varoittaa työnantajia kovasta hinnasta

SAK:n puheenjohtajan mukaan työnantajien halu sopimiseen punnitaan tulevalla neuvottelukierroksella.

– Syksyllä käynnistyvä neuvottelukierros näyttää, löytyykö työnantajilta vielä halua sopimiseen ja yhteistyöhön palkansaajaliikkeen kanssa, sanoo palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).

Hän muistuttaa, että työmarkkinajärjestelmä on jauhanut Suomeen vakautta, ennustettavuutta, hyvinvointia ja talouskasvua.

– Toimiva neuvottelujärjestelmä on tuonut turvaa palkansaajille ja menestymisen mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Kumpikaan osapuoli ei ole saanut omaa tahtoaan sellaisenaan läpi, mutta sellaista sopimustoiminta on, Eloranta sanoo.

Hänen mukaansa työnantajat ovat nyt irtautumassa sopimisesta ja haluavat sanella työelämän pelisäännöt puhtaasti omista lähtökohdistaan. Eloranta varoittaa, että työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan pyrkimyksestään työntää palkansaajaliike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa työpaikoilla.

– Suomi tarvitsee vakautta, mutta se ei synny työntämällä ay-liike syrjään ja vaientamalla palkansaajien ääni.

Elorannan mukaan pandemiaa seuraavassa jälleenrakennuksessa Suomi tarvitsee paitsi vakautta myös yhteistyötä ja päätöksiä, jotka koetaan oikeudenmukaisiksi.

– Olemme talouden nousukauden kynnyksellä eikä sitä pitäisi tärvätä työmarkkinoilla tai politiikassa lyhytnäköisillä irtiotoilla, joilla saadaan näkyvyyttä, mutta ei kestäviä tuloksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt