SAK ihmettelee, meneekö EK hallituksen selän taakse paikallisessa sopimisessa

SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen ihmettelee EK:n haluttomuutta ratkaista paikallisen sopimisen pelisäännöt työmarkkinajärjestöjen kesken.

Matti Tukiaisen mielestä on vaikea ymmärtää, miksi Elinkeinoelämän keskusliitto haluaa luovuttaa paikallista sopimista koskevan toimivaltansa poliittisille päätöksentekijöille.

– Vai meneekö EK tässäkin hallituksen selän taakse, kuten se on tehnyt työehtoja heikentävissä ja sopimusoikeutta loukkaavissa pakkolaeissa, Tukiainen kysyy SAK:n tiedotteessa.

SAK edellyttää, että paikallisen sopimisen pääperiaatteista sovitaan käynnissä olevien työmarkkinaneuvottelujen yhteydessä.

– Työpaikoilla tapahtuvan sopimisen laajuudesta ja tavoista on saatava työntekijöitä tyydyttävä ratkaisu, jotta SAK voi hyväksyä mahdollisen työmarkkinasopimuksen, Tukiainen painottaa.

Paikallisen sopimisen uudistamista valmistellaan parhaillaan hallituksen asettamassa työryhmässä, johon on kutsuttu edustajat myös työmarkkinajärjestöistä. SAK:n lähtökohtana kuitenkin on, että paikallista sopimista lisätään työehtosopimusten, ei lainsäädännön kautta.

– Lain kautta ei saa luoda väylää alittaa työehtosopimusten määräykset ja altistaa siten työehdot hintakilpailulle. Kun paikallista sopimista ohjataan työehtosopimusten kautta, on työntekijöillä kaikissa tilanteissa turvana alan vähimmäisehdot, Tukiainen toteaa.

SAK haluaa myös siirtää paikallisten sopimusten tulkintaetuoikeuden työnantajilta työntekijöille Ruotsin tapaan.

Keskusjärjestöt aloittivat työmarkkinasopimusneuvottelut uudelleen torstaina.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt