Aktiivimalli otettiin Suomen työttömyysturvassa käyttöön vuoden 2018 alusta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

SAK ihmettelee: Aktiivimallin purkamista ei esitetty

Valtiovarainministerin antamassa budjettiehdotuksessa ei mainita aktiivimallin lakkauttamista.

SAK vaatii, että hallitus päättää työttömyysturvan aktiivimallin purkamisesta elokuun budjettiriihessä.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) keskiviikkona antamassa budjettiehdotuksessa ei mainita aktiivimallin lakkauttamista.

– Hallitusohjelman lupaus työttömille on pidettävä ja aktiivimalli on purettava. Hallituksen kiistely työllisyystoimista ei saa johtaa työttömiä kurittavan leikkurin jatkumiseen, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta toteaa SAK:n tiedotteessa.

SAK toivoo, että uuden hallituksen myötä ”työllisyyspolitiikassa tapahtuu työttömien ja työttömyysuhan alla olevien palkansaajien kannalta muutos inhimillisempään suuntaan”.

– Budjettiriihessä on löydettävä keinoja vahvistaa työttömien palveluita. Hallitus on kunnianhimoinen työllisyystavoitteessaan, eivätkä valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvät ja hallitusohjelmassa sovitut työllisyysmäärärahojen korotukset riitä tavoitteen saavuttamiseen, Kaukoranta huomauttaa.

SAK:n pääekonomistin mukaan tässä taloustilanteessa olisi kannattanut vahvistaa valtion taloutta siirtämällä verotuksen painopistettä pääomien ja varallisuuden verottamiseen. Toisaalta ilmassa on merkkejä synkkenevästä suhdannekehityksestä, joten budjettiesityksen lievästi elvyttävälle linjallekin voi SAK:n mukaan löytää perusteita.

Samalla hallituksen on SAK:n mukaan huomioitava, että budjettiehdotuksen sisältämät valmisteverokorotukset osuvat suhteellisesti kovemmin pienituloisiin.

– Haittaverojen korotukset ovat sekä haittojen vähentämisen että julkisen talouden näkökulmasta perusteltuja, mutta hallitusohjelman mukaisesti budjettiriihessä on varmistettava, että kokonaisuutena hallituksen toimet eivät kasvata tuloeroja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt