Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n tunnus toimitalon seinässä Helsingin Hakaniemessä. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

SAK: Aktiivimallin poistuminen on helpotus

Hallitus päätti budjettiriihessään kumota aktiivimallin 1.1.2020 alkaen.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorannan mukaan aktiivimalli on koettu epäoikeudenmukaiseksi ja siitä luopuminen on iso helpotus työttömille.

– SAK:n tavoite aktiivimallin korvaamisesta työttömyysturvan uudistamisella etenee, hän sanoo.

Budjettiriihessä linjattiin työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistamisesta. Palkkatuen uudistaminen, työttömien yksilölliset palvelut sekä karenssien uudistaminen ja kohtuullistaminen ovat Kaukorannan mukaan tärkeitä askeleita kohti Pohjoismaista työllisyyden hoitoa.

– Työvoimapalveluihin suunnatut lisärahat ovat kuitenkin vaatimattomia suhteessa tarpeeseen. Ilman riittäviä resursseja työttömien yksilöllinen kohtaaminen ja tukeminen jää haaveeksi, hän sanoo.

Kaukorannan mukaan budjettiesityksessä esitetyt hallitusohjelman mukaiset lisäsatsaukset ammatilliseen koulutukseen on askel oikeaan suuntaan.

– Tulevaisuudessa pelkät kertaluontoiset rahat eivät kuitenkaan riitä, vaan ammatillisen koulutuksen kestävä rahoitus on turvattava pysyvästi, SAK:n ekonomisti vaatii

Hänen mukaansa budjetti sisältää pienituloisten kannalta ”hankalia korotuksia valmisteveroihin, mutta ne on tasapainotettu pieni- ja keskituloisille suunnatuilla veronkevennyksillä sekä etuusparannuksilla”.

Kaukorannan mielestä hallituksen ei pidä pelätä elvyttävää finanssipolitiikka, jos kansainvälinen talous kääntyy laskuun.

– Taantuman uhatessa työttömyyttä on torjuttava ottamalla täysimääräisesti käyttöön hallitusohjelman meno- ja veroelvytyksen mahdollistavat kirjaukset.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt