LEHTIKUVA / MESUT TURAN

SAK: Aktiivimalli vaikein yli 55-vuotiaille

Aktiivisuusehdon täyttämisessä on kyselyn mukaan myös alueellisia eroja.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja Teollisuusliiton työttömyyskassojensa jäsenille tekemän kyselyn mukaan työttömyysturvan aktiivimalli on haasteellisin yli 55-vuotiaille työttömille sekä Pohjois-Suomessa asuville. Suurimpia syitä ehdon täyttymättömyyteen ovat kyselyn mukaan hankaluus saada työtä ja palvelujen puute.

– Vastaajien mukaan aktiivimallin ehtojen täyttäminen ei onnistu, sillä työtä ei yksinkertaisesti ole tarjolla tai sitä ei saa, vaikka kuinka hakisi. Myöskään työllistämispalveluja ei ole riittävästi tarjolla, sanoo SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen.

Vastanneista 30 prosenttia on pystynyt täyttämään aktiivimallin ehdot tämän vuoden aikana. Heistä 37 prosenttia oli tehnyt palkkatyötä ehdon täyttämiseksi ja 30 prosenttia oli osallistunut koulutukseen, valmennukseen tai johonkin muuhun työllistymispalveluun. Vain yksi prosentti oli yrittänyt täyttää ehdon yrittäjätoiminnalla. Erityisesti Pohjois-Suomessa, pienemmissä taajamissa ja maaseudulla aktiivisuusehdon täyttäminen oli osoittautunut vaikeaksi.

– Yli 55-vuotiaat kertovat, että he eivät saa töitä, eikä heitä oteta koulutukseen, koska työnantajien mielestä he ovat jo liian vanhoja. Aktiivimalli onkin heille pelkkä työttömyysturvan leikkaus jo ennestään pienistä tuloista.

Työttömyyskassojen jäsenet pitävät aktiivimallia myös vaikeaselkoisena. Vastaajista 10 prosenttia ei osannut sanoa, onko hän saanut täytettyä aktiivimallin ehdot ja 29 prosenttia ei tiennyt, kuinka monta aktiivisuusjaksoa hänellä on vuoden aikana ollut.

Teollisuusliiton kysely tehtiin lokakuussa ja siihen vastasi 2 704 Teollisuuden työttömyyskassan jäsentä. SAK:n kysely tehtiin marraskuussa ja siihen vastasi 3 148 SAK:laisten alojen työttömyyskassojen jäsentä.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt