Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan mukaan liittoon tulee lähes päivittäin jäsenistön kommentteja työvoimapulasta. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Sairaanhoitajat: Hoito- ja hoivakriisi uhkaa

Sairaanhoitajaliiton mukaan hoitajapulasta ei selvitä ilman palkankorotuksia.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan mukaan liittoon tulee lähes päivittäin jäsenistön kommentteja työvoimapulasta.

– Sairaanhoitajat ovat yhteyttä, kun he ovat jo aivan loppu. Paljon tilannepäivityksiä tulee myös lähiesimiestaholta. Liiton puoleen käännytään, kun ahdinko on oikein kova.

Hahtela pohtii, mitä tapahtuu, kun sairaanhoitajia ei yksinkertaisesti enää saada ja lähiesimiesketju kaatuu. Hän haluaisi kuulla, miten näitä ongelmia on yritetty tähän mennessä valtion taholta ratkaista.

Super ja Tehy vaativat viime viikolla, että valtio varaa talousarviossa rahaa naisvaltaisten hoito- ja hoiva-alojen palkkaohjelmaan, koska Suomea uhkaa vakava hoito- ja hoivakriisi. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Hahtela allekirjoittaa vaatimuksen.

– Tiedotteessaan Super ja Tehy mainitsevat, että yhteiskuntaamme uhkaa hoito- ja hoivakriisi. Osittain ainakin sairaanhoitajapula on jo rysähtänyt niskaan ja kriisi on päällä. Näen, että tästä ei enää selvitä ilman palkankorotuksia.

Hahtelan mukaan joillakin alueilla auki oleviin sairaanhoitajan tehtäviin ei tule yhtään hakemusta, vaikka haettaisiin sairaanhoitajia useampiin erilaisiin tehtäviin.

– Tällaisessa tilanteessa ollaan nyt ja ratkaisu ei voi olla henkilökunnan venyminen. Siinä on tullut raja vastaan jo ajat sitten.

Viime vuoden työolobarometrin tuloksissa kovinta kritiikkiä sai palkka. Työoloja heikensi erityisesti työvoimapula. Huolestuttavin tilanne oli kotihoidossa sekä 26-45 -vuotiaiden sairaanhoitajien keskuudessa.

– On yhteiskuntamme kohtalonkysymys, mitä Suomi tekee tulevassa budjetissaan, sanoo Hahtela.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt