HUS aloittaa sairaaloiden muuntamisen. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Sairaaloihin koronaosastoja – näin Uusimaa varautuu

Henkilökuntaa koulutetaan happi- ja tehohoidon antamiseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallintoylilääkärin Teppo Heikkilän mukaan sairaaloissa aloitetaan toimet koronavirusepidemian leviämiseen varautumiseksi.

Muun muassa sairaaloiden muuntaminen aloitetaan pikimmiten. Muuntamisen yhteydessä tavallisia vuodeosastoja otetaan koronaviruspotilaiden käyttöön. Sairaaloissa on myös tehty suunnitelma koronapotilaiden sijoittamisesta eri erikoisalojen sisällä.

– HUS varautuu monin tavoin. Siirrämme ajanvaraustoimintaamme myöhemmäksi, lisäkoulutamme henkilökuntaamme, muunnamme tilojamme ja niiden käyttötarkoitusta, pyrimme hankkimaan lisähenkilökuntaa, hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä sanoo Verkkouutisille.

Vuodeosastojen henkilökuntaa aletaan kouluttaa happihoidon antamiseen tämän viikon loppupuolella. Leikkaussalihenkilökunnan kaksiviikkoinen koulutus aloitettiin jo maanantaina 23.3, ja se käsittää yhteensä 150 hoitajaa ja lääkäriä tehohoitoa tukeviin tehtäviin.

Leikkaussalihenkilökunnan koulutukseen kuuluu koronapotilaan tehohoidon perusasioita: suojauspukeutuminen, vatsamakuukäännöt ja ventilaattorihoito. Koulutuksen tukena on myös verkko-opiskelumateriaalia.

– Teemme jatkuvasti valmistautumista erilaisten skenaarioiden varalle. Suunnitelmissamme on tehohoitokapasiteetin määrän selkeä lisäys, Teppo Heikkilä kertoo.

HUS tiedotti torstaina, että myös Itä-Uudenmaan alueellinen kotisairaala aloittaa toimintansa 1. huhtikuuta Porvoon sairaanhoitoalueella. Kotisairaalahoitoa tehdään asiakkaan kotona tai muussa asuinpaikassa kuten asumispalveluissa silloin, kun potilaan vointi sallii hoidot kotona.

Suomen koronavirustartunnoista yli kaksi kolmasosaa on todettu Uudellamaalla. THL kertoi alkuviikosta eduskunnalle antamassaan tilannearviossa, että erityisesti Uudellamaalla ennusteet ovat muuttuneet riskialueilta palanneiden suomalaismatkaajien myötä. On arvioitu, että riskialueilta palasi lähes 200 000 suomalaista hiihtolomaviikoilla 10 ja 11.

Maakunnan sulkeminen aloitetaan suunnitellusti perjantaina. Liikkumisrajoitusten myötä liikenne muualta Suomesta Uudellemaalle ja sieltä pois kielletään muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

LUE MYÖS:

Poliisi: Isommille väylille asetetaan sulut, myös pieniä teitä valvotaan (VU 26.3.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt