Asuntoesittely Helsingissä maaliskuussa 2020. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Sairaaloiden lähellä olevista asunnoista kiinnostavia

Keskussairaaloiden lähellä sijaitsevat asunnot muuttuvat entistäkin kiinnostavammiksi, arvioi Hypo.

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan väestön ikääntyminen ja koronapandemia korostavat suurten ja laaja-alaista hoivapalvelua tarjoavien sairaaloiden merkitystä niin, että ne jopa ohjaavat asuntomarkkinoiden kehitystä. Kysyntä vahvistaa etenkin viiden yliopistollisen keskussairaalakaupungin markkinoita.

-Aiemmin kansalaiset eivät ole juuri kiinnittäneet huomiota erikoissairaanhoitoon, kun he ovat hakeneet itselleen kotia, mutta väestön ikääntyminen ja koronatilanne muuttavat suhtautumista, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Hypo nostaa esille myös ensiasunnon ostajien määrän pieneneminen sekä keski-iän nousu. Suurimmissa kasvukeskuksissa ostajamäärät ovat kasvaneet viime vuodet, mutta niiden ulkopuolella ensimmäisestä asunnosta tehdään jatkuvasti yhä vähemmän kauppoja.

Esimerkiksi Keski-Suomessa ilman keskuskaupunki Jyväskylää ensiasunnon ostajien määrä on romahtanut peräti 80 prosenttia finanssikriisin jälkeen.

– Asuntomarkkinoilla tarvitaan ensimmäisen asunnon ostajia, koska he tuovat asuntokaupoille uutta kysyntää ja he öljyävät pitkiä asuntokauppaketjuja, jolloin myyjät pääsevät eteenpäin omalla omistusasuntopolullaan. Lisäksi ensiasunnon ostajat ennustavat tulevaa, sillä ensimmäisen oman kodin osto määrittää pitkälle nuoren tulevaa asuntokysyntää, Brotherus kuvaa.

Samalla kun ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt, heidän keski-ikänsä kasvaa. Brotheruksen mukaan perinteisesti se on merkinnyt pendelöintipaikkakuntien voittoa, kun perheet etsivät itselleen suurempia asuntoja tai taloja keskuskaupungin ulkopuolelta.

– Vanhaan sääntöön on kuitenkin tullut muutos, sillä yhä useammat perheet arvostavat sijaintia lisäneliöiden kustannuksella ja haluavat kodin kaupunkien keskustoista.

Brotherus toteaa, että koronavuosi on ollut asuntomarkkinoilla vuoristorataa, ja kevään kuopan jälkeen kesällä ja syksyllä kauppa on käynyt hyvin vilkkaasti.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kevään kuoppaa kauppamäärissä ei ole vielä kurottu umpeen, joten ns. patoutunutta kysyntää ostajilla on yhä. Tunnelmaa ja uskoa tulevaan pönkittävät myös uutiset koronarokotteesta, joten kysynnän voi ennustaa jatkuvan nimenomaan kasvukaupungeissa voimakkaana, Brotherus ennakoi.

– Hinnat pitävät pintansa myös sen vuoksi, että myyntiin tulee vähemmän asuntoja kuin kysyntää on. Jos ja kun koronan varjo vihdoin väistyy ja kaupunkien kukoistavat palvelut palaavat, hinnoissa nähdään selvää nousua kasvukeskuksissa.

Tällä hetkellä Hypon mukaan näyttää siltä, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat tämän vuoden aikana 3,0 prosenttia ja hieman enemmän ensi vuonna. Ilman pk-seutua hinnat jatkavat kolmatta vuotta noin prosentin laskuluisua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt