Valtiovarainministeri Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sähkövero minimiin kertarysäyksellä – ”Vastaus viennin ongelmiin”

Matti Vanhanen ei aio esittää ansiotuloverotukseen kevennyksiä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittää, että teollisuuden sähkövero alennetaan EU:n vähimmäistasolle jo ensi vuonna.

Hallitusohjelman mukaan sähkövero oli tarkoitus laskea EU-minimiin tällä hallituskaudella.

– Nyt ehdotus on se, että se tehdään kertaratkaisuna ensi vuonna. Se on vastaus teollisuuden viennin ongelmiin ja kilpailukykyyn, Matti Vanhanen perusteli.

Myös väylämaksujen puolittamista jatketaan määräaikaisesti.

Vanhanen esitteli tänään keskiviikkona ensi vuoden budjettiesityksensä päälinjat.

Palkansaajia tultiin vastaan etukäteen

Ansiotuloverotukseen aiotaan tehdä hinta- ja ansiotason nousua vastaava indeksitarkistus, mutta veronkevennyksiä ei palkansaajille ole luvassa.

Palkansaajien verotus uhkaa kiristyä sosiaalivakuutusmaksujen nousun myötä.

– Me tulimme etukäteen vastaan. Koronan oloissa lomautusten kohdalla tehtiin poikkeusjärjesteltyjä, ja valtio otti piikkiinsä sellaista, mikä ei automaattisesti valtion piikkiin kuulu, Vanhanen vastasi.

Vanhanen korosti, että valtio tarvitsee myös tuloja. Hän ei näe tuloverotusta keinona, jolla vaikutetaan yleiseen talouskehitykseen.

– En hevin nyt menisi tuloverojen keventämiseen. Olen aikaisemmin pääministerikaudella nähnyt tuloverokeventämisen elvytystoimina ja suhdannekäänteisiin vaikuttamisen keinona, mutta tällä kertaa en näe. Koen, että kotimarkkinakysyntään vaikuttaa ennen kaikkea ihmisten turvallisuus ja epävarmuus, ei niinkään se, mikä on tuloverotuksen taso, Vanhanen sanoi.

Oppivelvollisuudesta ja hoitajamitoituksesta uusia menoja

Menopuolella valtiovarainministerin esitys noudattaa hallitusohjelmaa. Menot kasvavat hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisesti.

Oppivelvollisuusiän korotukseen 18 ikävuoteen ja maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kohdistetaan 22 miljoonaa euroa.

Vanhuspalvelulain 0,7-hoitajamitoituksen asteittaiseen voimaantuloon kohdennetaan vuodelle 2021 noin 53 miljoonaa euroa kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen. Lähihoitajakoulutusta lisätään 27 miljoonalla eurolla noin 2 700 opiskelijavuotta.

Lakia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista uudistetaan 1.7.2021 alkaen, mihin kohdennetaan 17,9 miljoonaa euroa. Poliisitoimen operatiivisen toimintakyvyn turvaamiseen kohdistetaan 10 miljoonaa euroa.

Lisäksi menotasoa nostavat muun muassa yritystukitoimien maksatukset ja työttömyysmenojen kasvu.

Lue myös:

Matti Vanhanen: Suomella ei ole varaa uusiin menetyksiin

Rahaministeriöltä esitys työllisyystoimista perjantaina

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt