Vuokrattavat sähkökäyttöiset potkulaudat ovat tämän kesän uutuus. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sähköpotkulaudat halutaan kieltää jalkakäytäviltä

Eduskuntakyselyn mukaan lautojen käyttäjät aiheuttavat suurimman vaaran sivullisille.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho on jättänyt kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta.

– Kevyet sähköajoneuvot ovat liikenteessä rinnastettavissa polkupyörään. Kuitenkin ne ovat osoittautuneet paljon vaarallisemmiksi nopeutensa, niiden käytön ja määräysten epäselvyyksien takia, Mia Laiho toteaa.

– Suurimman vaaran niiden käyttäjät aiheuttavat sivullisille, kuten näkövammaisille sekä lapsille ja vanhuksille. Sähköpotkulautojen käyttäjät telovat myös itseään. Sähköpotkulautojen vaarallisuus on näkynyt suoraan lisääntyneinä käynteinä päivystyksissä.

Laki ei tunne sähköpotkulautojen osalta mitään promillerajaa, jolloin poliisi voi ainoastaan antaa huomautuksen.

– Kevyille sähköajoneuvoille tulee asettaa lakiin promilleraja, jotta tankojuopumuksista voidaan rangaista ja saada niitä vähennettyä. Tankojuopumukset vaarantavat merkittävästi sekä sähköpotkulautailijan että sivullisten turvallisuuden, Mia Laiho katsoo.

– Sähköpotkulautojen käyttö ei vaadi minkään tasoista lupaa tai edes kypärän käyttöä, vaikka liikenteessä se kiihtyy maksiminopeuteensa paljon polkupyörää nopeammin. Sähköpotkulaudat ovat myös paljon huterampia, mikä altistaa onnettomuuksille enemmän. Lisäksi monet parkkeeraavat potkulautansa käytön jälkeen jopa keskelle katua, mikä aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin esimerkiksi näkövammaisille. Siksi näkisin, että sähköpotkulautojen käyttö ja parkkeeraus jalkakäytävillä pitäisi kokonaan kieltää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt