X
SULJE MAINOS
Teräsvalmistaja on päättänyt merkittävästä tuotannon pysäytyksestä. Wikimedia Commons/SIDENOR/CC BY-SA 4.0

Sähkön hinta räjähti: Espanjassa ajetaan jo alas teollisuutta

Tuotantoseisokkien piirissä on noin 20000 työntekijää.

Sähkön hinta on ennätyskallista Espanjassa. 40 sentin kWh-hinta on ylitetty useamman kerran.

Kesäkuussa sähkölaskun laskentaperuste muuttui. Nyt hinta määräytyy kolmen eri tariffin mukaan. Ne vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina. Halvinta sähkö on öisin ja viikonloppuisin.

Tämä on muuttanut espanjalaisten elämänrytmiä siinä määrin, että pesukonetta käytetään entistä enemmän viikonloppuisin, kuin arkisin.

Paitsi kuluttajien kukkarossa, kohonnut sähkön hinta näkyy myös teollisuudessa.

Useat tehtaat ovat joutuneet ilmoittamaan tuotantoseisokeista. Niiden piirissä on tällä hetkellä jo 20 000 työntekijää.

Ensimmäinen seisokista ilmoittanut oli johtava erikoisteräksen valmistaja Sidenor.

Yrityksen edustaja Patricia Loredo Sierra kertoo Verkkouutisille kestämättömästä tilanteesta.

– Sähkön hinta on tällä hetkellä 260 euroa/MWh, kun se viime vuonna oli hädin tuskin 60 euroa/MWh, hinnannousua on siis huikeat 300 prosenttia.

Sähkön hinnannousun seurauksena yrityksen tuotantokustannukset ovat nousseet jo 25 prosenttia.

– Kohonneiden kustannusten vuoksi olemme joutuneet ilmoittamaan koko henkilöstölle, että edessä on tuotannon seisokki 20 päiväksi vuoden loppuun mennessä. Se vastaa 30 prosenttia suunnitelluista tuotantopäivistä. Tilanne on siis vakava.

– Tämä on ensimmäinen toimenpide, jolla pyrimme rajoittamaan valtavia vaikutuksia, joita kohtuuttomat ja hallitsemattomat sähkökustannukset aiheuttavat Sidenorille.
Päätös koskee Baskimaan Basurin tuotantolaitostamme, mutta jos sähkön hinta jatkaa kasvuaan, joudumme tarkastelemaan asiaa myös Kantabrian ja Katalonian tehtaiden osalta, toteaa Loredo Sierra.

Sidenor ei ole ainoa, joka on päättänyt seisokista. Espanjan suurin lannoitevalmistaja Fertiberia ilmoitti lokakuun alussa päätöksestään lopettaa toimintansa ja pitää suljettuna Huelvan tehdas koko kuukauden maakaasun hinnan nousun vuoksi.

Ydinvoimaloiden seisokit korottavat entisestään hintoja

Kallis sähkönhinta lisää kustannuksia kaikilla toimialoilla, eikä luvassa näy helpotuksia.

Ydinvoimaloiden huolto- ja korjausseisokit korottavat entisestään ennätyskallista sähköä.

Lokakuun puolivälin jälkeen Ascón ydinvoimala ajettiin alas kuukaudeksi. Siitä tuli ensimmäinen ydinvoimala, missä on tuotantoseisokki seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Sähköyhtiöt ovat varoittaneet ydinvoimalaitosten lisääntyvillä seisokeilla, mikäli pääministeri Pedro Sánchez jatkaa suunniteltua CO2 –päästötavotetta.

Espanjassa on seitsemän ydinreaktoria, jotka toimivat viidessä eri paikassa.

Myös hotellialalla kallistunut sähkö aiheuttaa ongelmia, mutta moni ei uskolla siirtää hinnankorotuksia suoraan huonehintoihin, varsinkaan tässä epävakaassa tilanteessa, kun ei tiedetä kuinka koronapandemia tulee vaikuttamaan alkavaan talvikauteen.

Energiakriisin ainekset ovat lähellä.

Algeria on ilmoittanut sulkevansa lokakuun lopulla Maghreb–Eurooppa-kaasuputkensa. Päätös tulee näkymään Espanjassa, jonka maakaasusta peräti 45 prosenttia tulee Algeriasta.

Algerian ja Marokon välinen konflikti tapahtuu juuri keskellä maailmanlaajuista kaasukriisiä, jossa hinnat ovat nousseet Aasian maiden kulutuksen kasvun ja Euroopan maiden massiivisten ostosten vuoksi tulevan talven vuoksi.

Timo Kauppinen

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt