Sää on harvoin poikkeuksellinen. LEHTIKUVA / AFP Oscar Del Pozo

Säästä varoitetaan: Luvassa nyt poikkeuksellisen paljon lunta

Ennusteessa povataan huonoa ajokeliä ja sähkökatkoja.

Ilmatieteen laitos varoittaa sivuillaan poikkeuksellisen runsaasta lumisateesta maan etelä- ja lounaisosissa. Sunnuntai-iltana päivitetyn ennusteen mukaan lunta voi tulla maanantain ja keskiviikon välillä tietyille alueille jopa puoli metriä.

Meteorologit käyttävät sanaa ”poikkeuksellinen” harvoin. Sanaa käytetään ennusteissa ainoastaan, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin 2-3 kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Suurimmat lumikertymät saadaan ennusteiden mukaan Rauma-Lahti-linjan eteläpuolella, jossa voi sataa lunta tiistaivuorokauden aikana 20–30 senttimetriä.

– Kolmen vuorokauden kokonaislumikertymä maanantaista keskiviikkoon voi olla samalla alueella 30–40 cm, paikoin 50 cm, Ilmatieteen laitoksen sivuilla ennustetaan.

Myös Satakunnassa, Pirkanmaan länsiosissa sekä Hämeen maakunnissa voidaan yltää yli 30 senttimetrin lumikertymiin. Äkillinen lumikertymä tietää hankaluuksia erityisesti autoilijoille, joita varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä erityisesti maan etelä- ja lounaisosissa.

– Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja.

Alkuviikon lumikertymän jälkeen sää kylmenee reilusti. Oletettavissa on kovia pakkaslukemia etelään asti, kun elohopea laskee paikoin noin 15 pakkasasteeseen.

Pohjoisessa odotettavissa on jopa 40 asteen paukkupakkasia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt