X
SULJE MAINOS
Saara-Sofia Sirén. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Saara-Sofia Sirén: Suomi voisi tavoitella YK:n turvaneuvoston jäsenyyttä

Seuraavan hallituksen yhtenä tavoitteena voisi olla uuden Suomen YK-strategian laatiminen, toteaa kansanedustaja.

Kokoomuksen kansanedustaja, Suomen YK-liiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén ehdottaa YK:n päivän blogissaan Suomen YK-strategian päivittämistä.

Suomen edellinen YK-strategia on vuodelta 2013. Sirénin mukaan Suomi voisi olla kokoaan suurempi toimija kansainvälisessä politiikassa, mutta se edellyttäisi strategisten tavoitteiden päivittämistä.

– Meidän tulisi pohtia kansallista panostustamme globaaliin kehitykseen. Kansainvälisen politiikan toimintaympäristö on viime vuosina muuttunut paljon, Sirén kirjoittaa.

Hän ehdottaa Suomen tavoitteiden kirkastamista YK:n legitimiteetin vahvistamisen ajatuksen ympärille.

– Suomen kaltaiselle maalle ei ole eduksi tilanne, jossa monenkeskisen yhteistyö on kasvavan paineen alla.

Sirén nostaa esille myös Suomen ehdokkuuden YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2029–2030.

– Jotta tämä voisi toteutua, tulee meillä olla selkeät koordinaatit tavoitteen saavuttamiseksi. Uuden YK-strategian laatiminen tukisi tätä pyrkimystä ja se voisi samalla toimia osittain myös selvitystyönä Suomen turvallisuusneuvoston jäsenyyden edellytysten kartoittamiseksi, Sirén ehdottaa.

hän huomauttaa, että turvallisuusneuvostokampanjalle voi olla haitallista, jos Suomi ei onnistu pääsemään lähemmäksi sitoumustaan kehitysrahoituksen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

– Mikäli jäämme tästä tavoitteesta jälkeen, on mahdollisuutemme päästä turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi myös vaarassa, hän muistuttaa.

Tänään 24.10. vietetään kansainvälistä YK:n päivää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt