X
SULJE MAINOS
Saara-Sofia Sirén. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Saara-Sofia Sirén: Miksi hallitus ei mahdollista pakkoavioliittojen mitätöintiä?

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan lakiesitys ei turvaa riittävästi tyttöjen ja naisten oikeuksia.

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä avioliittolain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi. Esityksessä mahdollistettaisiin pakkoavioliiton purkaminen kumoamalla. Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin mielestä lakiesitys on tervetullut, mutta sen olisi pitänyt olla esitettyä parempi tyttöjen ja naisten oikeuksien toteutumisen kannalta.

– Tyttöjen ja naisten oikeudet toteuttava esitys olisi sisältänyt myös mahdollisuuden avioliiton mitätöintiin, joka poistaisi avioliiton oikeusvaikutukset takautuvasti. Tällöin pakkoavioliittoon joutunut olisi itse voinut valita avioeron, kumoamisen ja mitätöinnin väliltä sen mukaan, mikä ratkaisu turvaa hänen aseman parhaiten, Sirén toteaa tiedotteessaan.

Hän muistuttaa, että kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma teki jo liki kaksi vuotta sitten lakialoitteen, jossa esitetään lainsäädäntöratkaisu, jolla mitätöinti olisi voitu toteuttaa. Sirén huomauttaa, ettei hallitus ole kuitenkaan tähän tarttunut.

Sekä Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Monika-Naisten liitto ovat arvioineet, että puuttuva mitätöintimahdollisuus on merkittävä puute pakkoavioliittoon joutuneen oikeuksien kannalta.

– Hallitusohjelman kirjaus lähtee pakkoavioliiton mitätöinnin mahdollistamisesta, mutta jostain syystä se ei ulottunut tähän lakiesitykseen, Saara-Sofia Sirén sanoo.

– Esityksen toinen valuvika on, ettei siinä esitetä pakkoavioliittojen kriminalisointia. Kriminalisointia olisi ollut mahdollista ja luontevaa esittää tämän esityksen yhteydessä. Näiltä osin esitys on pettymys, hän jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt