Dmitri Medvedev. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Sääntelyn giljotiini” pieleen Venäjällä, paperit hukassa

Venäjällä yritetään 20 000 neuvostoaikaisen lain poistamista.

Venäjän oikeusministeriö ei löydä tarvittavia asiakirjoja neuvostoaikaisten lakiensa poistamiseksi, Moscow Times kertoo.

Lakien poistaminen on osa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ohjelmaa yrittäjyyden helpottamiseksi Venäjällä. Ohjelman tarkoituksena on Medvedevin mukaan laittaa ”sääntely giljotiiniin” ja poistaa yhteensä 20 400 neuvostoliiton aikaista lakia, jotka haittaavat pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa Venäjällä.

Venäläislehti Vedomostin mukaan Venäjän oikeusministeriö on pyytänyt hallitukselta lisäaikaa asian ratkaisemiseksi. Noin kolmasosa 20 000 poistettavasta laista ei oikeusministeriön mukaan ole hallituksen tietokannassa, ja monet ovat olemassa vain viitteinä ja alaviitteinä muissa asiakirjoissa.

Tämä tekee lakien poistamisesta mahdotonta, sillä lakien virallisia nimiä tai yksityiskohtia ei ole mahdollista sisällyttää siihen poistettavien lakien luetteloon, jotka on tarkoitus hyväksyä vuoteen 2020 mennessä.

Jotkut kumottavista laiesta ovat peräisin vuodelta 1917. Näihin kuuluvat esimerkiksi sairaaloita koskeva säännös, jonka mukaan jokaisen sairaalarakennuksen sisäänkäyntien eteen vaaditaan erikoissuunniteltuja mattoja, joihin on lisätty tiettyjä, tarkasti määriteltyjä desinfiointiaineita. Mattoja tai siinä vaadittavia kemikaaleja ei enää valmisteta Venäjällä.

Yhdessä laeista määrätään, että meijeritehtaiden omistajien tulee purkaa ja pestä kaikki tuotannossa käyttämänsä laitteet käsin. Lain mukaan kaikkien automatisoitujen ja tehokkaiden puhdistuslaitteiden käyttö on Venäjällä edelleen laitonta.

Yritysten omistajien mukaan valtion tarkastajat ja virastojen virkamiehet käyttävät edelleen toiminnassaan vanhoja sääntöjä kerätäkseen lahjuksia ja antaakseen sakkoja yrityksille, joiden mukaan lakien noudattaminen on nykyään mahdotonta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt