Nimimerkki sanoo ansaitsevansa osapäivätyöllä vain vähän enemmän kuin mitä työttömänä saisi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Moni ansaitsee työnteolla saman kuin peruspäivä­rahalla”

Pientä palkkaa saavan mukaan yhteiskunnassamme on iso joukko ihmisiä, jotka ansaitsevat kuin peruspäivä­rahaa saavat.

– Olen leppoisa ihminen, mutta nyt verenpaineeni on noussut kun olen seurannut keskustelua työttömyysturvasta ja aktiivimallista, nimimerkki Hölmö vakituisessa työsuhteessa kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla.

Hänen mukaansa ”monilta näyttää unohtuneen, että yhteiskunnassamme on iso joukko ihmisiä, jotka ansaitsevat työnteolla suunnilleen saman verran kuin peruspäivä­rahalla, niin sanotusti vastikkeettomasti”.

– Teen 21–23 tuntia viikossa fyysistä osa-aikatyötä ja saan siitä noin 800 euroa käteen kuukaudessa. Tuloveroa en juurikaan joudu maksamaan. Lisäksi saan asumistukea, koska lienee jotakuinkin selvää, etten tule palkallani toimeen pää­kaupunkiseudulla. Voin yrittää parantaa asemaani hakemalla paremmin palkattua työtä tai tekemällä lisätunteja toisesta työstä.

Kirjoittaa tokaisee ironisesti olevansa ilmeisesti vain hölmö. Hän olisi sanojensa mukaan kohtalaisen vastikkeettomasti saanut perus­päivärahan, koska ansiosidonnaisen edellyttämiin työttömyyskassan jäsenmaksuihin ei tietystikään ole mahdollisuutta näin pienillä ­tuloilla.

– Kelan sivuston mukaan työttömyysetuus olisi keskimäärin 697 euroa kuukaudessa (verottomana). Mutkat oikoen: tekemällä töitä ansaitsen noin sata euroa kuukaudessa, hän väittää.

– Tekemiäni töitä on tarjolla. Työnantajani etsii jatkuvasti uusia tekijöitä. Vaatimuksena on vain luku- ja kirjoitustaito. Ikäkään ei ole este. Ihmetteleekö vielä joku, miksi monikaan ei lähde töihin. Minä ihmettelen sitä, keskittyykö ay-liike aktiivimallin parissa olennaiseen.

EDIT: HS:n mielipidesivuston keskustelussa kirjoittajalle on muun muassa huomautettu, että keskimääräinen työttömyysetuus ei ole 697 euroa kuukaudessa verottomana, vaan siitä maksetaan veroa.