Saab Gripen E. www.saabgroup.com

Saab Gripen ulkona Sveitsin hävittäjätesteistä

Sveitsi on pyytänyt Saabia olemaan osallistumatta lentotesteihin.

Uutta hävittäjää ilmavoimilleen hakeva Sveitsi on pyytänyt Saabia jättäytymään pois hävittäjäehdokkaiden tulevista lentotesteistä. Sveitsin asevoimien hankintatoimiston mukaan mukana arvioinnissa ovat yhä Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia) ja Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat). Kaikki edellä mainitut koneet, mukaan lukien Saab Gripen, ovat mukana Suomen HX-hävittäjäkilvassa.

Saab on tarjonnut Sveitsille Gripen-hävittäjän tuoreinta E-versiota. Sveitsin hankintatoimisto kertoo, että useita testeihin kuuluvia tehtäviä ei olisi voitu vielä suorittaa koneella. Testien järjestäminen myöhempänä ajankohtana ei sveitsiläisten mukaan täyttäisi ehdokkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteita.

Saabin tiedotteen mukaan yhtiö jättäytyy pois, koska Sveitsi hyväksyy lentotesteihin vain täysin operatiiviseen käyttöön valmiit koneet. Saab korostaa Gripen E:n tulevan operatiiviseen käyttöön vuosia ennen kuin Sveitsin hävittäjätoimitusten olisi määrä alkaa.

– Gripen E:n kehityssuunnitelma ei kuitenkaan vastaa Sveitsin suunnitelmaa vuonna 2019 operatiivisesti valmiiden koneiden testaamisesta, Saab tiedottaa.

Sveitsi oli kieltäytynyt Saabin tarjouksesta suorittaa kesäkuun lopulle suunnitellut testit Gripenin C-versiolla. Saabin mukaan kilpailijat ovat esitelleet koneidensa kykyjä olemassa olevilla hävittäjillä, jotka poikkeavat varsinaisiin toimituksiin tarjottavista koneista.

Saab toteaa pitävänsä Gripen E:tä yhä parhaana vaihtoehtona Sveitsille ja kertoo tammikuussa tehdyn tarjouksen olevan yhä voimassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt