Helmikuusta odotetaan kylmää. Sitä ennen on lauhaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sää muuttumassa rajusti, kylmä vielä lykkääntyi

Talven loppuajat näyttävät tulevan olemaan talvisen kylmiä.

Meteorologit väittävät sään tuovan heille tällä hetkellä harmaita hiuksia. Forecan uuden kuukausiennusteen yhteydessä on monta huomautusta siitä, että tulevasta säästä ei voi olla varma.

Lopputalvi näyttää kuukausiennusteessa kylmältä. Sitä ennen on hetken lauhempaa.

– Ennusteen epävarmuus on nyt kasvanut, vaikka potentiaalia yhä onkin talvisen kylmälle helmikuulle, Forecan Markus Mäntykannas muotoilee.

– Suomen leveysasteilla sään ennustaminen ei lähtökohtaisesti ole helppoa puuhaa, sillä sään vaihtelut ovat näin korkeilla leveysasteilla kaikkina vuodenaikoina suuria. Keskimäärin ennustettavuus on Suomessa 5–7 vuorokautta. Täytyy pitää myös mielessä, että sääennuste ei ole lupaus tulevasta säätilasta.

Euroopan keskuksen (ECMWF) tuorein kuukausiennuste on muuttanut näkemystään tammikuun viimeisestä viikosta radikaalisti. Ennuste on nyt aiempaa miedompi.

– Nyt kylmeneminen on lykkääntynyt ennusteissa hieman eteenpäin ja näyttäisi alkavan aivan tammikuun viimeisinä päivinä.

– Tämänhetkinen muutos lauhempaan suuntaan johtuu matalapaineista, jotka pyörivät kuukausiennusteen ensimmäisellä tarkasteluviikolla Suomen ympäristössä. Ne eivät päästä kaikista kylmintä ilmaa tunkeutumaan Suomeen ja pitävät Venäjän hyisen korkeapaineen loitolla vielä ainakin hetken.

Lumisateita voi odottaa alkavalla viikolla kautta maan.

– Näyttää siltä, että viikko alkaa lauhana, mutta päättyy kylmempänä koko maassa. Loppuviikolla pakkanen voi kiristyä tuntuvasti, jos sää pääsee selkenemään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt