S-Marketin kyltti Ruoholahdessa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

S-ryhmän ruokakauppa veti vahvasti

Ravintolat ja hotellit ovat kuitenkin karsineet kriisistä vielä kesänkin aikana.

Koronakriisi nosti SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan S-ryhmän päivittäistavarakaupan myynnin uudelle tasolle, jolla se on pysynyt maaliskuusta lähtien. Samalla ruoan verkkokauppa on kasvanut erittäin nopeasti.

– Rajoitusten purun myötä myös muut kovia kokeneet toimialat elpyvät vähitellen. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria, kun esimerkiksi pääkaupunkiseudun hotellit kärsivät merkittävästä matkailijakadosta, Heikkilä kertoo tiedotteessa.

S-ryhmän tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 5 595 miljoonaa euroa, jossa oli vähennystä edelliseen vuoteen verrattuna vain 1,3 prosenttia. Ryhmän marketkauppa kasvoi alkuvuoden aikana 8,4 prosenttia.

Päivittäistavarakaupassa voimakas kasvu alkoi maaliskuussa, jolloin kasvu edelliseen vuoteen oli 10,4 prosenttia. Sen jälkeen myynnin kasvu on vaihdellut kuukausittain kymmenen prosentin molemmin puolin. Ruoan verkkokaupassa kasvuluvut ovat S-ryhmän mukaan olleet kuukausitasolla parhaimmillaan jopa yli kolminkertaisia.

S-ryhmän käyttötavarakauppa supistui alkuvuonna 2,5 prosenttia viime vuodesta, mutta kesäkuussa kasvua oli 13,6 prosenttia vuodentakaisesta. Käyttötavaroiden verkkokaupassa on ryhmän mukaan ollut kevään kampanjoiden aikoina vuodentakaisesta 10–15 kertaisia myyntipiikkejä.

Rajoitusten purku on alkanut nostaa myös ABC-ketjun myyntiäkin, vaikka viime kesän lukuihin ei ryhmän mukaan vielä päästäkään.

Sen sijaan ravintolat ja hotellit ovat S-ryhmän mukaan kärsineet koronakriisistä vielä kesänkin aikana. Ravintoloiden myyntiä ovat supistaneet kiinniolot ja rajoitukset ja hotelleja vaivaa edelleen asiakaskato.

Joissain osissa Suomea hotellimyynti käy ryhmän mukaan jo normaalisti kotimaisen vapaa-ajan matkustuksen voimin, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla kysyntä on vieläkin heikkoa muun muassa ulkomaalaisten turistien puuttuessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt